*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Højskoleelever til politikerne: Lyt til os, før I lovgiver

Højskolerne gør en afgørende forskel for unge, som har brug for en ekstra chance for at komme ud af en ond cirkel og i gang med en ungdomsuddannelse. Et nyt lovforslag kan spænde ben for denne mulighed.

Forstander Mogens Madsen fra Brande Højskole sammen med eleverne Nadja Kolding Nielsen, Nour Habbal og René Bossard (th.). Foto: Gregers Tycho

Politikerne på Christiansborg er i disse dage ved at vedtage en ny lov om en ungdomsuddannelse for de danske unge, der har det sværest: en lov om en “forberedende grunduddannelse” kaldet FGU.

Jeg er forstander på Brande Højskole. Jeg har haft en dialog med de nuværende højskoleelever. De mener, at det nye lovforslag stiller dem væsentligt dårligere end i dag. Det giver dem en dårligere chance for at komme videre i livet og ende som samfundsborgere, der bidrager til vores alle sammens velfærdsstat.

Hvordan kan man finde på med et pennestrøg at sende disse unges behov uden for døren?

Eleverne her har diskuteret, hvordan deres fortællinger kan bidrage politisk til en god lovgivningsløsning. De sender med dette læserbrev en hilsen til politikerne fra unge mennesker, hvis fremtid afhænger af, hvordan en ny FGU udformes. De føler sig ikke hørt.

Men jeg skulle hilse fra eleverne og sige, at de MEGET gerne vil høres, så loven kan give dem en brugbar og effektiv uddannelsesmulighed i fremtiden.

Eleverne siger sammenfattende: Hold højskolerne åbne for os, der er målgruppen for den nye FGU.

Mød tre elever og deres fortælling:

René Bossard valgte som 13-årig at flytte hjemmefra. Han endte i et hash- og alkoholmisbrug. René har fra en ganske ung alder holdt jul alene. På højskolen oplevede han for første gang, hvad julehygge er, og hvad socialt samvær gør ved sjælen. René er i dag ude af al misbrug. Han har for første gang mod på livet og begynder efter sommerferien uddannelse som ernæringsassistent.

Nour Habbal kom til Danmark for halvandet år siden. Han har aldrig modtaget anden sprogundervisning, end den han har fået på Brande Højskole. Nour har netop taget 9. klasses eksamen i dansk og matematik.

Nadja Kolding Nielsen var i folkeskolen ”den stille pige”. Hun stoppede med at gå i skole i 6. klasse. Derfor kunne hun heller ikke gennemføre sin 9. klasses afgangseksamen. Nadja kom på Brande Højskole. Hun fik troen på sig selv og sin fremtid. Hun har netop taget 9. klasses eksamen i dansk og matematik med karakteren 7: »Det er den første karakter, jeg nogensinde har fået! Jeg er mega glad for mit nye liv.«

De unge føler, at højskolen var deres chance for at komme ud af en ond cirkel og i gang med en ny fremtid. På højskolerne får eleverne intensiv undervisning, social og mental backing, og – allervigtigst – de kommer væk hjemmefra og fra det miljø, der tidligere har holdt dem fast.

I det nye forslag gives vejlederne ikke længere mulighed for at sende elever, for hvem det er afgørende nødvendigt, på højskole. Det, skønt de her bliver personligt styrket og fagligt klædt på til at bestå en kommende ungdomsuddannelse.

Elevernes fortællinger taler for sig selv.

Hvordan kan man finde på med et pennestrøg at sende disse unges behov uden for døren?

De spørger med rette, hvad de skal gøre, hvis ikke også højskolen var en mulighed.

De unge har fortjent en vej ind til en ungdomsuddannelse – med statsgaranti!

Den nye FGU er i lovforslaget helt overladt til kommunerne. Der er mange borgerinteresser i et lokalsamfund, og vores unge kommer oftest nederst i bunken. Vores erfaring er derfor, at mange kommuner uden vaklen giver de tilbud, der er billigst, frem for dem, der virker.

Staten må træde til og give ens muligheder for alle, hvis det skal batte noget. Der bør findes en balance mellem statslig og kommunal finansiering.

Eleverne på Brande Højskole og undertegnede beder om, at det nye lovforslag skrives om, så sårbare unge ikke ender på gulvet.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Kaos-regeringens finanslov gør Danmark fattigere

Christian Rabjerg Madsen
Hvis de sidste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem Regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere.

Blog: Gør det rigtige: Send regeringen på wellness-ophold

Annika Smith
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her