Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Frivillige fællesskaber er en vej til deltagelse i fællesskabet

Deltagelse i fællesskaber giver følelsen af at kunne bidrage og bruges til noget.

Næsten hver femte dansker oplever, at de lever på kanten af fællesskabet. Det fremgår af en artikel i JP 8/6, der henviser til en ny rapport fra Trygfonden om social eksklusion. Især udsatte grupper føler sig uden for fællesskabet.

Som rapporten også viser, vil jeg gerne slå et slag for, at de frivillige fællesskaber er en vej til deltagelse og en del af svaret på, hvordan vi får dem, der føler sig holdt uden for samfundet, med.

Undersøgelsen viser nemlig også, at 18 pct. af de socialt udsatte er frivillige, mod 39 pct. af majoriteten. Selv om det er færre blandt de socialt udsatte, der er frivillige, er det dog alligevel en del. Det tyder på, at civilsamfundet for mange udsatte borgere er et sted, hvor de kan bidrage og deltage i et fællesskab.

Civilsamfundet skal ikke overtage det offentliges opgaver. Det offentlige og civilsamfundet er ikke modsætninger eller konkurrenter, men snarere hinandens forudsætninger. Det offentlige kan ikke skabe ligeværdige fællesskaber, men medarbejdere i den offentlige sektor kan spille en vigtig rolle som dem, der forstår værdien af fællesskaber og hjælper udsatte ind i dem.

Frivillighed handler om at være sammen med andre og gøre ting i fællesskab. Det frivillige fællesskab er værdifuldt i sig selv, fordi det er i dette samvær, at udsatte grupper møder andre mennesker på lige fod. Det handler ikke om, at det er synd for nogen, eller at nogen skal hjælpes, men om at man mødes om en fælles interesse, udfordring eller lokalområde og udfører aktiviteter sammen.

Deltagelse i fællesskaber giver følelsen af at kunne bidrage og bruges til noget. Det giver selvtillid, styrke og skaber øget handlekraft, fordi man oplever, at man sammen har en stærkere stemme og kan påvirke ting i samfundet på en anden måde, end man kan hver for sig.

De frivillige fællesskaber danner på denne måde grobund for aktive medborgere, der deltager i samfundet, frem for at føle sig på kanten af det.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Debat: Der var engang et yndigt land … hvor blev det af?

Tina Di Caterino
Jeg græmmes over mange danskeres åbenlyse intolerance over borgere med anden etnisk baggrund.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Erdogan kan få en overraskelse fra kurderne i morgen

Harun Demirtas
Erdogan har god grund til at frygte kurdernes stemmer. De risikerer at gøre hans politiske liv meget, meget besværligt.

Blog: Vil Jarlov omfavne cannabisproducenterne?

Majbritt Maria Nielsen
Den nye erhvervsminister har kaldt godkendelse af medicinsk cannabis for populisme, men nu er produktionen i gang, så man kan passende spørge ministeren, om han glæder sig til samarbejdet.

Blog: Drømmemåling til Sverigedemokraterne på 28,5 pct.

Morten Uhrskov Jensen
Det svenske rigsdagsvalg den 9. september kan vende svensk politik op og ned for altid.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her