Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

De overvægtige bliver endnu en gang forbigået i stilhed

Regeringen og dele af sundhedsvæsnet bliver nødt til at tage fedmeproblemet meget mere alvorligt og behandle det med samme seriøsitet, som man behandler andre kroniske lidelser.

Har regeringen givet op, når det handler om de svært overvægtige? Forleden blev regionerne og sundhedsvæsnet beriget med en halv mia. kr. i 2018. Penge, som skal øge produktiviteten, såsom flere behandlinger og undersøgelser. Derudover er der afsat penge til psykiatrien og bedre kræftbehandling, alt sammen godt og eftertænksomt. I Landsforeningen for Overvægtige var vi spændte på, om regeringen ville bidrage med mere økonomi til de nye kliniske retningslinjer inden for fedmekirurgi. Status blev, at udgifterne vedrørende de nye retningslinjer ikke skal medføre stigninger i udgifterne ude i regionerne.

Som Formand for Landsforeningen for Overvægtige stiller jeg mig igen undrende over for, at gruppen, der er ramt af svær overvægt, endnu engang forbigås i stilhed. Ca. 800.000 danskere lider af svær overvægt, og de, som er ramt, skal have hjælp. De har bare ingen steder at gå hen – jo, betal ved kasse et. Der findes i dag ingen seriøse behandlingsforløb til de svært overvægtige.

Der findes i dag ingen seriøse behandlingsforløb til de svært overvægtige.

Når en svært overvægtig borger henvender sig til den praktiserende læge for at få hjælp til vægttab, er der nærmest ingen hjælp at hente. Lægen kan enten tilbyde en fedmeoperation, hvis personen falder ind under kriterierne, eller tilbyde små indsatser såsom samtale og kontrolvejning i lægens praksis. Ellers kan nogle få timer hos en diætist eller fysioterapeut eller et vægttabsforløb i kommunalt regi tilbydes.

Fedmeoperation kan være den rigtige løsning for nogle, men langtfra alle ønsker en fedmeoperation eller vil have gavn af en. Indsatserne er virkningsløse og idéforladte, fordi de er alt for små, og fordi de ikke sætter fokus på det egentlige problem, som svær overvægt er. Svær overvægt er en kronisk sygdom, som kræver behandling på samme vilkår, som vi giver vores patienter, der har type 2-sukkersyge.

Når lægerne anbefaler en fedmeoperation til de svært overvægtige, er argumentet, at operation er det eneste, som virker. Virkeligheden er, at fedmeoperation er den eneste behandlingsmetode, som er blevet afprøvet. Alle andre metoder ligger uprøvet hen – og dog. På Holbæk Sygehus i Enhed for overvægtige børn og unge har overlæge Jens-Christian Holm og hans team siden 2007 behandlet børn og unge med succes. De har resultater, som ikke bør forbigås i stilhed. 70 pct. af børnene taber sig med Holbæk-metoden. Behandlingen har vist sig at være en banebrydende metode og en helt ny måde at forstå svær overvægt på, samt hvordan den skal gribes an.

Ansvaret for forebyggelse og behandling ligger hos kommuner og regioner, og det varierer meget fra kommune til kommune, hvilke konkrete tilbud de har. Forebyggelsespakken fra 2013 omfatter behandlingstilbud til borgere med normalvægt eller moderat overvægt, men forebyggelsespakken omfatter ikke tilbud til borgere med svær overvægt. Dette finder vi i Landsforeningen for Overvægtige dybt problematisk og bekymrende. 800.000 svært overvægtige danskere bliver forbigået, mange lider af type 2-sukkersyge, forhøjet blodtryk og andre gener udsprunget af deres øgede vægt. Hvad gør vi med denne gruppe borgere, skal de bare overlades til sig selv? Eller ligger løsningen lige foran os?

Vi ved, at svær overvægt for nogle kan løses med kirurgi, men er der ikke andre metoder, vi kan se hen imod og tage ved lære af? Jo, hvis vi ser på Holbæk-metoden, vil denne kunne implementeres til den voksne del af befolkningen også. Succesen i Holbæk-metoden bygger på en forståelse af, at:

Svær overvægt er en kronisk sygdom og skal behandles som en kronisk sygdom.

Fedtmassen prøver aktivt at modstå vægttabet.

En pædagogisk tilgang, hvilket gør, at personen føler sig forstået og taget alvorligt.

Alt dette munder ud i, at patienten får perspektiv på sin egen behandling og ser det som et livslangt forløb, der skal fortsætte resten af livet.

I Landsforeningen for Overvægtige har vi et håb og ønske om, at den praktiserende læge, når han sidder med en svært overvægtig patient i sin konsultation, netop har et behandlingstilbud a la Holbæk at tilbyde.

Metoden er relevant som behandlingsform for både børn, unge og den voksne del af befolkningen. Fedmeproblemet har nået pandemiske højder. Det er et folkesundhedsproblem og koster samfundet dyrt. Regeringen og dele af sundhedsvæsnet bliver nødt til at tage fedmeproblemet meget mere alvorligt og behandle det med samme seriøsitet, som man behandler andre kroniske lidelser.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Må en sygeplejerske bære nazikasket på arbejde?

Lars Boje Mathiesen
Islam er en grusom totalitær ideolog, hvis symboler ikke hører hjemme i offentlige danske institutioner.

Blog: Popkulturen har kidnappet dansk radio

Mikael Jalving
Der er knap nok nogen offentlighed tilbage for musik, der ikke er pop, og det piner mig mere end udsigten til, at Danmark snart får en rød regering.
Annonce
Fritidshusets historie: Det handler om det gode liv
Fritidsboligens danmarkshistorie er centrum for en ny udstilling – fra kuranstalter og badesteder i Søhøjlandet til kolonihavebevægelsen i de større byer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her