Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Data kan blive guld værd for Danmark

Netop nu er lande og virksomheder ved at indse, hvilke store muligheder viden om data giver. Danmark skal være et knudepunkt i den globale datadrevne økonomi.

Et af de helt centrale produkter i den globale økonomi er – måske overraskende for de fleste – data. Indsamling af digitale oplysninger om alt fra forbrugeradfærd til sundhedstilstande og maskiners energiforbrug har gjort det muligt at koble enorme mængder af information og nyttiggøre brugen af data i et hidtil uset omfang.

Den teknologiske udvikling åbner dørene for nye produkter, nye måder at handle med hinanden på og nye forretningsmodeller. Netop nu er lande og virksomheder verden over ved at indse, hvilke store muligheder viden om data giver. Vi mener, at Danmark skal være et knudepunkt i den globale datadrevne økonomi. Vi skal være et land, hvor befolkning, virksomheder og vidensinstitutioner med største naturlighed ser data som kilden til ny indsigt og fremtidig velstand. Og som samtidig formår at behandle data med den nødvendige sikkerhed og respekt. Kort sagt et foregangsland, der forstår at skabe værdi og vækst af den globale udvikling inden for data.

Uanset om det handler om en gravemaskine eller en vindmølle, kan der tilføjes nye databaserede tjenester. Inden for sundhedssektoren vil kunstig intelligens eksempelvis behandle data om millioner af patienter og skabe ny viden og bedre behandling inden for personlig medicin. I den finansielle sektor har udbredelsen af blockchain-teknologi ført store forandringer med sig og ændret den traditionelle måde at tænke interaktion mellem bank og forbruger. Det skal Danmark profitere på.

Disse muligheder kan kun lade sig gøre, fordi vi hele tiden er nysgerrige efter at afprøve, hvordan ny teknologi kan drive vores samfund fremad. Traditionelt er vi danskere gode til at placere os i krydsfeltet mellem design, teknologi, forretning og mennesker og få de fire områder til at spille sammen og indgå i frugtbare løsninger.

Den styrkeposition skal vi også fremover være dygtige til at høste frugterne af.

På tværs af regeringen og i DI er der på flere måder sat fokus på digitalisering. Det digitale vækstpanel afleverede i maj sine anbefalinger til, hvordan Danmark bliver en digital frontløber. Regeringen vil på den baggrund lancere en samlet strategi for Danmarks digitale vækst i efteråret. I Disruptionrådet har vi allerede påbegyndt arbejdet, og Udenrigsministeriet har netop udnævnt verdens første techambassadør. I DI har en særlig digitaliseringsindsats i snart to år haft fokus på at hjælpe virksomheder på tværs af brancher, størrelser og geografi i gang med digitalisering.

Danmark har da også allerede gjort sig bemærket internationalt i den datadrevne økonomi. Vi er flere gange blevet kåret til Europas mest digitale land, bl.a. fordi vi tager teknologien til os og ikke er bange for at forme fremtiden med den.

Vi har også formået at tiltrække store investeringer i datacentre fra globale giganter som Apple og Facebook. Men vi skal ikke stoppe her. Vi skal gøre Danmark til det land, som alle naturligt tænker på, når man overvejer, hvilket land man skal gøre til centrum for sin datadrevne forretning.

Det gælder samtidig mere end nogensinde før, at vi skal kigge ud i verden. For at sælge vores produkter og løsninger, for at finde samarbejdspartnere og medarbejdere og for at udveksle viden.

I den forbindelse spiller de syv danske innovationscentre i Shanghai, Silicon Valley, München, São Paulo, New Delhi, Seoul og Tel Aviv en helt central rolle. Centrene, placeret i nogle af verdens fremmeste teknologiske hotspots, hjælper danske virksomheder og forskningsinstitutioner med adgang til viden, netværk og teknologi.

Det er helt essentielt, at danske virksomheder og forskningsinstitutioner har adgang til de globale trends og muligheder inden for big data og datadreven innovation. Det sætter vi fokus på ved en fælles konference den 14. juni i København.

Vi skal som samfund være klar til at foretage de nødvendige investeringer i uddannelse, forskning og ny teknologi, så erhvervslivet og befolkningen er på forkant med den globale teknologiske udvikling.

På den måde kan vi vinde fremtiden.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Den festlige forhud
Erik Søndergård, sognepræst, Skødstrup
Omskæring af drenge er medicinsk unødvendigt, mens omskæring af drenge tillægges værdi i meget forskelligartede kulturer og industrier.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Søren Papes islamistiske knæfald

Lars Boje Mathiesen
Det vækker ganske enkelt afsky, når jeg oplever den konstante ansvarsfraskrivelse fra magthaverne i disse år.

Blog: Færre pladser i Europa-Parlamentet vil gøre EU bedre

Morten Løkkegaard
Briterne efterlader 73 tomme stole, når de forlader EU. Lad os benytte lejligheden til at skære Europa-Parlamentet til og desuden droppe drømmen om transnationale lister.

International debat & analyse Modis globale ambitioner

Peter Taksøe-Jensen, Danmarks ambassadør i Indien
Fortsætter den høje økonomiske vækst, vil Indien om få år overhale både Frankrig og Storbritannien. Dernæst Tyskland, Japan og USA. Verdensbanken skønner, at Indiens økonomi vil være verdens næststørste i 2050 – kun overgået af Kina.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her