Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Det er en investering at give unge en uddannelse

Det er fornuft og godt købmandskab at sørge for, at unge får en uddannelse – også unge flygtninge.

I JP 3/6 handler to artikler om, at Silkeborg, Jammerbugt og Randers Kommuner gerne vil hjælpe unge flygtninge i gang med en uddannelse i stedet for at komme direkte ud i praktik som ufaglærte. Det giver god mening, præcis ligesom det giver mening, at vi satser på, at langt de fleste unge danskere skal have en uddannelse.

Der er grænser for, hvor mange ufaglærte job der er, og på sigt får kommunerne flere skattekroner i kassen, når de unge får et bedre betalt job.

Det er en investering.

Regeringen har en one size fits all-idé om, at alle flygtninge hurtigst muligt skal i praktik, og det kan være den rigtige vej ud på arbejdsmarkedet for nogle, men langtfra for alle.

Regeringen har også en idé om, at dansk smitter, hvis bare man opholder sig på en arbejdsplads, selv om den svenske professor Karin Sandwall i ”Att hantera praktiken” fra 2013 og Michael Svendsen Pedersen, lektor emeritus på Roskilde Universitet, begge i deres forskning fra Sverige, Danmark og Norge har vist, at indvandrere i praktik ofte arbejder i funktioner, hvor de stort set ikke taler med nogen.

På samme måde mener regeringen, at hvis man har et arbejde, er man vips integreret, men Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, udgav rapporten ”Sprogets betydning for indvandreres sociale integration på arbejdspladsen” i december 2016 og konkluderede blandt andet, at de indvandrere, der ikke talte godt dansk, ikke blev integreret socialt med deres danske kolleger.

I pauser sad man hver for sig med dem, man delte sprog med, og i arbejdssituationer gik kommunikationen galt på grund af misforståelser.

Arbejde løser altså ikke alle problemer. Det er godt for indvandrere og flygtninge at komme i arbejde, men det er vigtigt, at de, der har muligheden, får en uddannelse, og alle skal lære ordentligt dansk.

Det sker ikke af sig selv.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Afblæs tiggerloven – den straffer fredelige mennesker

Josephine Fock
Den skærpede tiggerlov er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig.

Blog: Når danske skoler mødes med det iranske regimes repræsentanter

Jaleh Tavakoli
I skal vide, at over tyve unge mennesker for nylig har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre.
Annonce
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her