Deltidsarbejde skader hverdagens helte
Jeg ønsker, at mine kollegaer i kommunerne får samme muligheder som andre på arbejdsmarkedet. Jeg er selv ansat i regionspsykiatrien og oplever heldigvis ikke samme problemer som mine kollegaer, der er fanget i det kommunale deltidsarbejde.
Jeg hører om mange unge, som ikke ved, hvad konsekvenserne ved deltidsarbejde er. Måske fordi det er mere reglen end undtagelsen at ansætte sosu-personale på deltid, med store konsekvenser for den enkelte. Det gør mig vred, når kommunerne gang på gang slår deltidsstillinger op, mens jeg samtidig kan se via vikarbureauet, at der dagligt mangler personale ofte de samme steder. Så meget, at de sågar tilbyder: ”Tag denne vagt og får 30 kr. ekstra i timen.” Så kan jeg se på mine kollegaer ansat i det kommunale, at nogle er frustrerede over ikke at kunne få lov at gå op i tid. Dette fordi ”budgettet” ikke rækker til fuldtidsstillinger, men i stedet er vikarbudgettet steget eksplosivt over de sidste par år (25 pct. fra 2013-2015).
En sosu-assistent, der er ansat 30 timer pr. uge igennem et arbejdsliv, mister ca. 2,4 mio. kr. i løn og 310.000 kr. i pension. Er det ret og rimeligt, at det sosu-personale, der hver dag møder på arbejde for at passe på vores ældre og syge borgere, skal snydes for ordentlige pensions-, løn- og ferievilkår?
Det kan ikke være rigtigt, at man gennem et arbejdsliv skal give så meget omsorg, og når man en dag selv står og er slidt op og skal på pension, kan man knap leve af sin pension, og så må samfundet i sidste ende spæde til alligevel. Deltidskulturen skader dem, som i mine øjne er hverdagens helte.
Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter