Lad os skabe en ny velfærdsvision
Vi er stolte af verdens største offentlige sektor. Men den skal udvikles ikke afvikles.
Skrevet af Elisa Bergmann, formand BUPL, Anders Bondo Christensen, formand Danmarks Lærerforening, Majbritt Berlau, formand Danske Socialrådgiverforening, Bodil Otto, formand HK Kommunal og Dennis Kristensen, formand FOA.
Lyt lige til sætningen ”verdens største offentlige sektor”. Det lyder da godt. Gør det ikke? I mange andre lande i verden bruger man Danmarks velfærdsmodel, som et mønstereksempel på, hvordan vi i fællesskab sikrer vores børn, ældre, syge og socialt udsatte, samtidig med vi styrker produktivitet og konkurrenceevne. Derfor er det også besynderligt, at ”verdens største offentlige sektor” bliver brugt som politiske skældsord herhjemme i den offentlige debat. Men skal vi undgå, at kritikkerne får benzin til deres kampagne mod velfærden, så kræver det, at vi udvikler og bruger velfærdsmedarbejdernes kompetencer optimalt, så borgerne hver dag møder en velfærd, som er meningsfuld og understøtter et godt liv.
Danmark er et af verdens rigeste og mest demokratiske samfund præget af sammenhængskraft og høj tryghed. Det er uomtvisteligt, at en udbygget og effektiv offentlig sektor bærer en stor del af æren for, at Danmark i løbet af det 20. århundrede udviklede sig til et af verdens rigeste lande. Vores stærke offentlige sektor er et af de karakteristika, som adskiller Danmark (og de øvrige nordiske lande) fra resten af verden. Hvis vi skal skabe en udvikling, hvor Danmark også fremover hører til de bedste lande i verden, hvad angår velstand og velfærd, er det nødvendigt at udvikle og investere i den offentlige sektor. Et højt uddannelsesniveau, gode fritidsinstitutioner for børn og unge, et finmasket socialt sikkerhedsnet, et udbygget sundhedsvæsen, ordentlig pleje af de ældre og et velfungerende arbejdsmarked, er selve forudsætningen for fortsat vækst og velfærd.
Vi har aldrig været rigere, og vi har aldrig haft bedre forudsætninger for at sikre en høj velfærd.
Velstand og velfærd skal følges ad. Og der er råd til at investere i velfærd. For nyligt viste tal fra Cepos og Finansministeriet, at der er et historisk højt råderum på 37 milliarder kroner frem til 2025. Det er penge, som bør investeres i at fremtidssikre vores fælles velfærd.
Befolkningen bakker da også fuldt op om en stærk offentlig sektor. Ved seneste folketingsvalg fik partier, som gik til valg på at styrke den offentlige sektor et overvældende flertal. Paradoksalt nok har det hidtil været svært at bruge dette flertal. Gennem en årrække har udviklingen i de offentlige udgifter haltet markant efter den generelle vækst i samfundet. Og de offentlige arbejdspladser er i stigende grad blevet præget af forældede styringsmodeller under overskriften ”New public management”, der bygger på øget kontrol og outputmålinger, som har resulteret i et voldsomt bureaukrati, der stjæler tid fra offentligt ansattes kerneydelser.
Befolkningen bekymret for stigende ulighed
En ny måling fra Epinion viser, at 65 procent af borgerne oplever, at velfærden de seneste fem år er blevet ringere, hvorimod kun seks procent har oplevet en forbedret velfærd. Når man spørger danskerne, om velfærden bør forbedres i forhold til det niveau, vi kender i dag, ønsker 83 procent en forbedring. Mens kun ni procent ikke finder det nødvendigt. Samtidig er 70 procent bekymret for, at uligheden i vores samfund stiger. Det er med andre ord nu, at der skal investeres i den offentlige sektor for at sikre, at den danske samfundsmodel også står som en af verdens bedste i det nye århundrede. Det gælder både i forhold til at sikre ressourcer og rammer. Og det gælder i forhold til at udvikle en styrings- og ledelseskultur, som sikrer fremdrift og kvalitet i den offentlige service.
De kommende år øges det demografiske pres på vores velfærdssamfund. Frem mod 2025 stiger antallet af 0-5 årige børn med 17 procent, og antallet at danskere over 80 år stiger med 100.000 – det er over 40 procent. Denne befolkningsudvikling er en udfordring for det danske velfærdssamfund, alene hvis de nuværende standarder og normeringer skal kunne opretholdes. Det stigende børnetal og længere levealder er i sig selv et argument for at øge investeringerne i vores fælles velfærd og ikke et påskud for at skære i den. Hvis status quo skal holdes, stiller det krav om en offentlig vækst på 1,1 procent i årene frem til 2025, svarende til 59.000 flere ansatte. Der er behov for, at man fra politisk side anerkender denne udfordring – ellers er der en risiko for, at tilliden til velfærdssamfundet smuldrer.
Styringen af den offentlige sektor skal bringes ud af det bureaukratiske jerngreb, som alt for længe har fjernet fokus fra kerneopgaven. En stigende del af medarbejdernes tid bruges på dokumentation og registrering. Og den del, der bruges på at løse kerneopgaven, er alt for ofte styret af rigide mål og centralt fastsatte krav om, hvordan arbejdet skal udføres. Det betyder, at de fagprofessionelles viden om, hvordan tingene bedst løses i helt konkrete sager, sættes ud af kraft eller træder i baggrunden. Det er en dårlig måde at udnytte ressourcerne på, og det giver borgerne en ringere offentlig service.
Samarbejde om ny velfærdsvision
Der er brug for, at politikerne inddrager velfærdsmedarbejderne i udviklingen. Vi skal sammen udvikle en ny velfærdsvision. Det er ikke nogen simpel øvelse, men det er helt afgørende, at vi kommer i gang, så vi fortsat kan være det land i verden, alle de andre kigger på og lader sig inspirere af. Vi har fire væsentlige værdier, som kan bidrage til en stærk velfærdsvision.
1. Et samfund af fællesskaber
2. Investeringer i velfærd
3. God modernisering
4. Udvikling gennem kompetencer
Vi håber, at de fire værdier for alvor bliver sat i spil. Den offentlige og private sektor er hinandens forudsætninger, og hvis den offentlige sektor også fremover skal spille en nøglerolle i udviklingen og sikre vækst i hele samfundet, er det nødvendigt, at vi investerer både ressourcer og visioner i fremtidens velfærd. Den offentlige sektor er en vigtig investering i fremtidens vækst – ikke et nødvendigt onde, som skal begrænses mest muligt. Det er tid til, at politikerne vælger velfærden til og ikke fra. Vi har aldrig været rigere, og vi har aldrig haft bedre forudsætninger for at sikre en høj velfærd. 100.000’vis af medarbejdere brænder for – og er uddannet til – at sikre danskerne en stærk offentlig service, hvis politikerne vil give dem lov til det. Vi er stolte af verdens største offentlige sektor. Men den skal udvikles ikke afvikles.