Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Det svære emne

Gentagne gange har vi som sundhedsordførere debatteret aktiv dødshjælp.

Gentagne gange har vi som sundhedsordførere debatteret aktiv dødshjælp. Et svært emne, som gjorde, at vi i Folketingets sundhedsudvalg begyndte at undersøge det mere nøje. Vi tog en tur til Holland og fik talt med både tilhængere og modstandere. Vi holdt en høring på Christiansborg, og vi havde også et ekspertmøde.

Dengang resulterede det i en politisk enighed om, at vi ikke i Danmark ønskede den aktive hjælp, man havde i Holland og Belgien, men at vi i stedet så på vores egen sundhedslov, hvor vi har en paragraf, der tillader ”palliativ sedering”.

Det betyder, at man som uafvendeligt døende patient kan modtage de smertestillende, beroligende eller lignende midler, som er nødvendige for at lindre en smertefuld tilstand, selv om dette kan medføre fremskyndelse af dødstidspunktet. Palliativ sedering benyttes indimellem som en sidste udvej, hvis al lindring er forsøgt.

En patient, som er palliativt sederet, og som har fravalgt at modtage livsforlængende behandling, vågner ikke op igen, men dør sovende efter nogen tid. Men desværre er der ikke sket noget siden dengang. Vi har derfor taget det op med sundhedsministeren igen og forespurgt, om man kunne bruge ”palliativ sedering” f.eks. over for en borger med cystisk fibrose som Mathilde Gersby, der spillede Lotte i den kendte og elskede DR-børneserie ”Nanna”, og som skabte debat om aktiv dødshjælp før sin tragiske død sidste år.

Dengang var svaret fra ministeren, at »ja, det kunne man have gjort.« Det undrede os begge, at man så ikke som minister, sundhedsstyrelse eller anden vidende havde været ude og sige dette, da Mathilde stod frem og fortalte om sin sygdom, sin angst og sit ønske om hjælp til at dø den dag, det ville komme så vidt.

Vi er derfor enige med S og DF om, at nu skal der ikke snakkes mere, men i stedet sikres, at flere kan få muligheden for at få denne hjælp til det sidste. For som patient i det danske sundhedsvæsen skal man kunne leve den sidste tid roligt og fredfyldt, vel vidende at man aldrig vil komme til at ligge og lide til det sidste. Vi har derfor bedt sundhedsministeren om at komme med et tiltag samt bedre information – både til patienter, læger og andet sundhedspersonale – da vi ellers selv vil tage initiativet og prøve at finde et flertal.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

 
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Erdogan kan få en overraskelse fra kurderne i morgen

Harun Demirtas
Erdogan har god grund til at frygte kurdernes stemmer. De risikerer at gøre hans politiske liv meget, meget besværligt.

Blog: Vil Jarlov omfavne cannabisproducenterne?

Majbritt Maria Nielsen
Den nye erhvervsminister har kaldt godkendelse af medicinsk cannabis for populisme, men nu er produktionen i gang, så man kan passende spørge ministeren, om han glæder sig til samarbejdet.

Blog: Drømmemåling til Sverigedemokraterne på 28,5 pct.

Morten Uhrskov Jensen
Det svenske rigsdagsvalg den 9. september kan vende svensk politik op og ned for altid.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her