Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hvorfor modstand mod aktiv dødshjælp?

Hvorfor tier landets biskopper i denne sammenhæng? Og hvorfor gør folkekirkens præster det?

Det glæder mig, at min bror, Svend Lings, kæmper med åben pande. Følgende er ikke et forsvar for hans handlinger, jeg ønsker blot at få klarhed over årsagerne til modstanden mod aktiv dødshjælp, da en stor del af befolkningen går ind for det, som Svend (og mange andre) har gjort. Hans handling er ulovlig, men hvorfor er den det?

For de stærkt (gammeldags) troende er Svends handlinger utilgivelige. Med sin indirekte hjælp har han efter deres overbevisning sendt mennesker til helvede. For de ”kulturkristne”, som næppe tror på noget liv i et himmerig eller et helvede efter døden, stiller sagen sig noget anderledes. Angsten for døden lever dog videre hos mange.

Hvorfor tier landets biskopper i denne sammenhæng? Og hvorfor gør folkekirkens præster det? Er det, fordi en fordømmelse af Svends handlinger forudsætter en bekendende holdning, som mange af dem ikke har, nemlig at selvmord strider mod Guds bud, og at en selvmorder ender i Helvede, hvis eksistens de ikke tror på?

I århundreder er mordere og selvmordere blevet begravet uden for kirkegården, fordi de tilhørte Djævelen. Men alt dette er fortid. Flere teologer prædiker i dag, at himmerig og det evige liv er her på jorden. En teolog forklarede mig engang, at evigt liv er »intensitet i nuet«, og at helvede er noget, vi mennesker skaber.

Den store befrielse

Ordet frelse stammer egentlig fra ”fri hals”, den store befrielse en slave oplevede, når lænken om hans hals blev fjernet. Han blev altså frelst fra et helvede på jorden, og det ønsker vi naturligvis, at alle skal opleve, hvis de befinder sig i et sådant.

Når nu uhelbredeligt syge lever i et smertehelvede og langsomt pines ihjel, og når nu netop døden giver ”fri hals”, frelser dem fra smerterne, hvorfor er det da forbryderisk at hjælpe dem til ”frelse” fra smertehelvedet?

Der er utvivlsomt mange læger og sygeplejersker, som i tidens løb i det skjulte og med god samvittighed har ydet en slags dødshjælp i form af en lille overdosis morfin.

Hvorfor må de ikke gøre det, nu da troen på et evigt liv er blevet til ”intensitet i nuet”, og troen på helvede vel også er det? Udspringer modstanden mod dødshjælp trods alt alligevel af den gamle angst for at hjælpe med til at sende selvmorderen ned i gryden hos Djævelen?

Ifølge Jesu korsord til røveren: »i dag skal du være med mig i paradis«, siger Jesus vel direkte, at der er et liv efter døden? Eller er han den første kulturkristne, så han blot mener, at de begge i dag ved døden bliver frelst, får ”fri hals” fra jordelivets pinsler?

Vore hospicer yder en uvurderlig hjælp for døende og pårørende. Personalet frelser så vidt muligt fra smerter, men skal bevare liv så længe som muligt. Hvorfor?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Aktiv dødshjælp til bevidstløse
Jeg synes, at debatten om aktiv dødshjælp er vigtig, men jeg synes kun, vi har brug for hjælpen over for mennesker, der ikke er ved bevidsthed, for vi andre kan jo bare holde op med at spise og drikke andet end evt. smertestillende medicin, og så vil vi stille sove ind i løbet af 10-12 dage.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Erdogan kan få en overraskelse fra kurderne i morgen

Harun Demirtas
Erdogan har god grund til at frygte kurdernes stemmer. De risikerer at gøre hans politiske liv meget, meget besværligt.

Blog: Vil Jarlov omfavne cannabisproducenterne?

Majbritt Maria Nielsen
Den nye erhvervsminister har kaldt godkendelse af medicinsk cannabis for populisme, men nu er produktionen i gang, så man kan passende spørge ministeren, om han glæder sig til samarbejdet.

Blog: Drømmemåling til Sverigedemokraterne på 28,5 pct.

Morten Uhrskov Jensen
Det svenske rigsdagsvalg den 9. september kan vende svensk politik op og ned for altid.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her