Regeringen mangler helt åbenbart handlekraft
Den koalition, som statsministeren troede var bæredygtig, har ikke vist et eneste klart eksempel herpå.
Har Danmark p.t. en ledet regering? Dette spørgsmål er bestemt noget, mange danskere for tiden spørger sig om efter den nye koalitionsregering, som Lars Løkke Rasmussen nedsatte for nogle måneder siden. Der er for mig så mange tegn og udmeldinger på, at den nuværende sammensætning af regeringen er mere optaget af, hvorledes man kan beholde regeringsmagten næsten koste, hvad det koste vil, set i et politisk perspektiv.
Der er så mange eksempler på, at den nuværende regering mangler handlekraft, men ikke mindst er i en situation, hvor man ikke kan finde fornødent sammenarbejde med de øvrige partier på Christiansborg. Det sidste gode eksempel på det er transportforliget på 750 mio. kr., som blev vedtaget uden om den siddende regering. Det er desværre en falliterklæring, som må sætte dybe spor i regeringen.
Derudover er der utallige øvrige situationer, som f.eks. politiskolen, top- og bundskatproblematikken, ligesom Skattedepartementet fuldstændig flyder mht. kontrol og indgreb. Det samme gør sig gældende for de offentlige it-systemer, som i dag er lige så vigtige for det offentlige, som de er i det private, her flyder også alle tiltag, og de koster milliarder for de danske skatteydere.
Ikke mindst giver det sidste udfald fra Hernings Venstre-borgmester et klart billede af, at baglandet virkelig tænker med og ser ind i fremtiden – hvorledes kan og skal en borgerlig regering stå dette her igennem? Det er bestemt ikke uden grund, at Hernings borgmester råber vagt i gevær før kommunalvalget i år.
Ingen rigtig bæredygtig regering
Selv om kommunalvalget er en ting, og regeringen på Christiansborg er en anden, hører disse to forhold alligevel sammen set politisk, og derfor er det vigtigt og med fuld respekt for Herning-borgmesteren, at han gør opmærksom på den politiske situation, ikke kun for sit eget parti, men også set i perspektiv for Danmark. Så vi må nok konstatere efter få måneder, at den koalition, som statsministeren troede var bæredygtig, ikke har vist et eneste klart eksempel herpå. Det er nedslående, at vi ikke formår at have et større sammenhold i politikken, der betyder så meget for det danske samfund og ikke mindst for danske borgere, som i hverdagen yder en fantastisk indsats i hver på sit område.
Men jeg må spørge mig selv, om det giver mening, når vi ser, hvorledes det politiske system forvalter de mange hundrede milliarder skattekroner, men også samfundet som helhed. Til sidst vil jeg ikke undlade at gøre opmærksom på, at jeg stadigvæk er helt uenig med statsministeren i, at de danske generalkonsuler skal gøres mere politiske, som statsministeren udtrykte det, da generalkonsulen i Flensborg blev fyret ifm. regeringsdannelsen.
Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter