Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Lad os styrke samarbejdet – ikke skabe nye systemer

Vi skal blive bedre til at hjælpe alle unge frem til den rette hylde. På VUC er vores mål at tilbyde målrettet og fleksibel uddannelse til den enkelte.

Artiklens øverste billede
Produktionsskolerne giver unge den praktiske, sociale og personlige erfaring, der skal til, for at de kan løfte sig. Arkivfoto: Anita Graversen

I næste uge lander anbefalingerne fra ekspertgruppen om bedre veje til en ungdomsuddannelse. Det er vi mange, der ser frem til. For anbefalingerne bliver startskuddet på en afgørende debat om, hvordan vi får alle unge bedst med i uddannelsessystemet.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) tog hul på debatten i denne avis torsdag 23/2. Hun konkluderer, at vi skal »have fokus på den enkelte og frem for alt gøre, hvad vi kan for, at ingen unge, der kan og vil, står udenfor«.

Vi kan som uddannelsessektor ikke være mere enige. For at genbruge ministerens ord skal vi blive bedre til at hjælpe alle unge frem til den rette hylde.

71 pct. af de unge har gennemført en ungdomsuddannelse inden for fem år, efter de har forladt folkeskolen. Andre har brug for lidt længere tid til at finde hylden. Det kan der være mange årsager til. Nogle starter i gymnasiet eller på erhvervsskolen med det samme, men dropper ud senere hen. Andre er stadig godt i gang efter fem år, men endnu ikke helt færdige.

Vi skal ikke undervurdere, tale ned til eller klientgøre nogen ud fra et tilfældigt mål om fem år. I stedet skal vi anerkende, at der er meget store forskelle på de unge – og at det derfor også kræver forskellige tilbud, hvis vi skal have alle med.

VUC møder de unge som voksne

På VUC er vores mål at tilbyde målrettet og fleksibel uddannelse til den enkelte. Vi møder de unge som voksne, har klare forventninger til dem og stiller krav. Vi har med andre ord et fagligt miljø, som er et vigtigt og effektivt springbræt for rigtig mange unge og voksne.

Ca. 9 af 10 af vores kursister på den almene voksenuddannelse (AVU) opsøger selv VUC og det faglige miljø. Dem skal vi kunne give rigtige uddannelser, så de kan komme bedst muligt videre i uddannelsessystemet og beskæftigelse.

På VUC kan vi godt forstå, at nogle unge i dag farer vild i kommunale behandlingstilbud, sociale forløb og andet. Nogle steder i landet findes der mere end 100 kommunale tilbud.

Derfor håber vi også, at den kommende debat bliver begyndelsen på et styrket samarbejde om at løfte indsatsen. Samarbejdet mellem de forskellige kommunale forvaltninger og mellem kommunerne og uddannelserne skal styrkes.

De stærke miljøer skal bevares og styrkes. Ikke erstattes af en sammenblanding af de tilbud, der i dag er fleksible og målrettede. Vi skal holde fast i en indsats, der har fokus på den enkelte unge – hans eller hendes faglige og sociale ståsted og muligheder. Vi skal ikke gøre dem til klienter i et unødvendigt, ufrugtbart system – for systemets skyld. Vi skal holde fokus på den enkelte.

Hver dag viser gode eksempler fra samarbejder mellem VUC og f.eks. produktionsskolerne, der giver unge den praktiske, sociale og personlige erfaring, der skal til, for at de kan løfte sig, at det giver resultater.

Vi skal ikke sammentvinge uddannelsernes faglige miljøer med kommunernes sociale forløb og beskæftigelsesindsatser, som KL f.eks. har foreslået. Det vil ikke gavne de unge. Tværtimod vil det være en voldsom klientgørelse af de mange, som først og fremmest opsøger det faglige.

Lad os lære af de gode erfaringer

Det betyder ikke, at alt skal fortsætte som i dag. For vi skal gøre det bedre, og VUC bærer selvfølgelig også en væsentlig del af ansvaret for, at alle unge fremover får en ungdomsuddannelse.

Mange VUC’er har gode samarbejder med kommunerne, hvor en fælles indsats netop sikrer, at der er en fast hånd til at guide den enkelte igennem. Et sikkerhedsnet, der understøtter og gør den unge klar til at møde de krav og forventninger, som VUC’s faglige miljø stiller.

Det glæder vi os til at snakke meget mere med ministeren og alle andre om i de kommende uger og måneder.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.