Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Hvad vi ville spørge Thyra Frank om, hvis vi fik lov

Ældreministeren bryster sig af, at regeringen på finansloven har afsat en pulje på 425 mio. kr.

Artiklens øverste billede
Tror ældreministeren, at de ældre reelt vil opleve en højere madkvalitet? Og hvorfor skal ældre i eget hjem ikke have del i midlerne? Det er spørgsmål, vi gerne ville stille til ældreministeren. Foto: Jens Dresling

10/2 satte Forum for Underernæring på et debatmøde fokus på underernæring blandt ældre. Det er der rigtig gode grunde til: Hver femte ældre, der bor på plejehjem eller får hjemmehjælp, er underernæret. Og det har længe været kendt, at underernæring øger risikoen for sygdom og hospitalsindlæggelse. I værste fald kan underernæring føre til en tidligere død.

Ældreminister Thyra Frank var hovedtaler på debatmødet. Men hvis tilhørerne fra de faglige organisationer og fra landets kommuner og regioner havde sat næsen op efter en diskussion med ministeren om, hvordan vi løfter kvaliteten af ældremaden og kommer underernæring blandt ældre til livs, så blev de fælt skuffede. Ministeren stillede ikke op til spørgsmål.

Det er der også rigtig gode grunde til: Ældreministeren har en fortid som leder af plejehjemmet Lotte, der var berømt for sine julemiddage med hjemmelavet and og flæskesteg, vin til maden og Baileys til kaffen. Beboerne fik deres livretter. Dét kunne alle plejehjem gøre, hævdede Frank. Det var blot et spørgsmål om værdier. Men nu ved vi, at Lotte-hjemmet havde 50 pct. højere madbudget end kommunens øvrige plejehjem. I dag er ældreministeren del af en regering, som de facto vil spare i den offentlige sektor. Og dermed i ældreplejen. Som konsekvens af regeringens økonomiske politik vil der årligt frem til 2025 mangle mellem 1 og 1,5 mia. kr. på de offentlige budgetter, hvis det nuværende serviceniveau skal opretholdes i takt med, at vi bliver flere ældre. Hvordan hænger det sammen, ældreminister?

Køkkener skal tilbage

Ældreministeren bryster sig også af, at regeringen på finansloven for 2017 har afsat en pulje på 425 mio. kr. til at få køkkenerne tilbage på plejehjemmene, så duften af flæskesteg og frikadeller kan vække de ældres appetit. Det kan vi kun støtte. Men der er ikke afsat nogen penge til at ansætte personale i køkkenerne. Samtidig betyder regeringens økonomiske politik, at der i 2025 vil mangle 16.000 offentligt ansatte, hvis det niveau, vi har i dag, skal opretholdes. Så hvem skal lave maden i de nye plejehjemskøkkener, ældreminister? For at få penge fra køkkenpuljen skal kommunerne selv betale 25 pct. af regningen. Flere kommuner har meldt ud, at på grund af stramme budgetter vil de ikke søge puljen. Tror ældreministeren, at de ældre reelt vil opleve en højere madkvalitet? Og hvorfor skal ældre i eget hjem ikke have del i midlerne?

Det er spørgsmål, vi gerne ville stille til ældreministeren. Velsmagende og ernæringsrigtig mad er ikke kun et spørgsmål om livskvalitet, men i høj grad også om de ældres sundhed og evne til at klare sig selv. Derfor er vi optaget af at højne kvaliteten af den mad, vi serverer for de ældre, og sikre gode og trygge rammer om de ældres måltider. Derfor prioriterer vi i vores 2025-plan ca. 3 mia. kr. gennemsnitligt om året frem mod 2025 til at skabe tryghed om velfærden og styrke især ældreområdet, så vores ældre kan få en værdig alderdom med god og ernæringsrigtig mad. Vi er ikke i tvivl om Thyra Franks gode intentioner og de ting, hun stod for på Lotte. Men vi tvivler på, at ældreministeren kommer til at forbedre ældreplejen. Også når det handler om ældremad og forebyggelse af underernæring.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.