Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Nu må man godt drikke alkohol i Blå Kors-regi

Valgfriheden og variationen af tilbud til hjemløse er aktuelt truet.

Ensliggørelse er måske ikke engang et ord. Computerordbogen reagerer i hvert fald negativt på det, og ordet bruges ikke aktivt i sproget. Ikke desto mindre er det et betegnende ordvalg for en udvikling i det sociale arbejde, som er sket gennem en årrække, og som der er en aktuel sag om på hjemløseområdet.

Hjemløse har i mange, mange år haft muligheden for at opsøge et herberg eller et forsorgshjem. I dag kalder lovgivningen det en boform.

Valgmulighederne har været varierede og forskelligartede. Der har været tilbud med et værdimæssigt udgangspunkt i det folkekirkelige eller det kirkelige i det hele taget. Kirkens Korshær, Blå Kors, Kofoeds Skole og Frelsens Hær har alle tilbud til hjemløse, lige som kommunerne (tidligere amterne) har det.

Forskelligheden har indimellem været kulturelt og geografisk betinget. De hjemløse vil hellere til Kirkens Korshærs herberg i Hillerødgade end til Sundholm – eller omvendt. Nogle gange på grund af relationer til en medarbejder, en anden hjemløs, eller også kan det være på grund af en konflikt.

Man kunne selv vælge

Man kunne så og sige starte på en frisk et nyt sted. Man kunne selv vælge. Man kunne foretrække det ene tilbud frem for det andet. Man kunne drage fra én landsdel til en anden.

Indholdsmæssigt har der også været en forskellighed, der ofte er udsprunget af de værdier, som organisationen har haft. Det har været naturligt, at man i Blå Kors-regi ikke drak, mens det var accepteret på andre tilbud, at man kunne drikke, som f.eks. Kollegiet Gl. Køge Landevej.

Det var naturligt, men også et plus, at medarbejderen kunne hjælpe en person fra f.eks. et akuttilbud, hvor der kunne drikkes, over til et tilbud, hvor der ikke blev drukket, og hvor der var omsorg for alkoholismen.

Jeg har mange gange, da jeg var leder af Mændenes Hjem, været glad for at kunne sende personer nedslidt af alkohol af sted til f.eks. Møltrup i Midtjylland til omsorg, frisk luft og en hverdag uden alkohol.

Ja til alkohol hos Blå Kors

Men valgfriheden og variationen af tilbud er aktuelt truet af det, jeg kalder en ensliggørelse.

I en beslutning fra Nordjyllands Socialtilsyn har man besluttet, at en borger godt må drikke på sit værelse på et Blå Kors-tilbud, hvor der ellers er alkoholforbud. Den Sociale Ankestyrelse har godkendt socialtilsynets udmelding til botilbuddet. Andre hjemløsetilbud med forbud mod alkohol er naturligvis nervøse for, at de skal få samme pålæg.

Begrænsning i hjemløses tilbud

Hvis det bliver almindelig praksis, vil det blive en forringelse af det samlede tilbud til hjemløse. Variationen vil komme til at mangle, og der vil ske en ensliggørelse af hjemløsetilbuddene efter den laveste fællesnævner. »Her må alle ruse sig,« som nordmændene ville sige det.

Men der skal være plads til botilbud, hvor der ikke må drikkes, lige så vel som der er brug for botilbud, hvor der kan indtages både alkohol og stoffer.

I bestræbelser på ”at styre økonomien” på hjemløseområdet har kommunerne i mange år forsøgt at begrænse det, der hedder selvmøderprincippet. Selvmøderprincippet betyder, at den hjemløse selv kan bestemme, hvilket botilbud han eller hun vil lade sig indskrive på.

Flere kommuner gør store bestræbelser på at begrænse den hjemløses tilbud uden for egen kommune. Samtidig har Kommunernes Landsforening (KL) gjort sig store anstrengelser for at komme selvmøderprincippet til livs. Jeg hørte det første gang formuleret sådan i 2005 af en embedsmand i KL.

Ikke ud fra borgerens behov

Dette er problematisk på flere måder. Mærkeligt er det, at man faktisk her har det princip, som politikerne hylder, netop at ”pengene følger patienten/borgeren”. Samtidig vil det betyde en styring af hjemløsearbejdet i retning af de billigste tilbud, ikke i retning af forskellighed og ikke med udgangspunkt i borgerens behov og problematikker.

Hjemløse er en broget skare af mennesker, der er lige så forskellige som alle andre befolkningsgrupper. Det er, som en tidligere hjemløs sagde til mig: »en flok skæve eksistenser med mange ar på sjælen«.

Hvis vi gør tilbuddene alt for ens, og hvis vi laver et hjemløsesystem, der tror, at alle skal passe ind i samme skabelon, ja, så sker der det, at den enkelte hjemløse vælger en dårligere løsning – som f.eks. at leve på gaden.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.