Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Formand for Dyrenes Venner: Det er både sjovere og mere livsbekræftende at være landmand, når dyrene trives

Det er meget positivt, at flere landmænd gennem en ny forening vil forsøge at overbevise deres kollegaer om, at det er både sjovere og mere livsbekræftende at være landmand, når dyrene trives.

Artiklens øverste billede
Dansk landbrug er ofte blevet stærkt kritiseret for de meget intensive produktionsmetoder, som presser dyrenes ydeevne, og som tilbyder staldsystemer, der gør det umuligt for dyrene blot i nogen grad at udføre naturlig adfærd. Foto: Ilan Brender

25/1 blev der stiftet en ny forening i Danmark. En forening af landmænd, som ikke vil være med til at fiksere grisesøer. En so skal hele livet have lov til at bevæge sig frit rundt i stalden – også når den farer og i tiden efter faringen, hvor den dier og passer sine små pattegrise.

Det er meget positivt og flot af de modige pionerer, at de står sammen og gennem den nye forening vil forsøge at overbevise deres kollegaer om, at det er både sjovere og mere livsbekræftende at være landmand, når dyrene trives.

Det er også bemærkelsesværdigt, at de store ”svinebaroner” i foreningen af Danske Svineproducenter bakker op om den nye forening.

Det er klart, at disse landmænd skal have en noget højere pris for deres produkter, for det er en kendsgerning, at mere dyrevelfærd forøger produktionsudgifterne. Men her passer Miljø- og Fødevareministeriets nye dyrevelfærdsmærke ind som fod i hose.

Dette mærke bliver introduceret i næsten alle landets supermarkedskæder til foråret, og den nye forenings medlemmer vil kunne påføre deres svinekød mærket med et eller to hjerter. Prisen bliver måske 25 pct. dyrene end almindeligt svinekød, men jeg er alligevel overbevist om, at forbrugerne vil købe kødet – også fordi det er staten, som står for kontrollen, og fordi dyreværnsforeningerne er med i samarbejdet.

Dansk landbrug er ofte blevet stærkt kritiseret for de meget intensive produktionsmetoder, som presser dyrenes ydeevne, og som tilbyder staldsystemer, der gør det umuligt for dyrene blot i nogen grad at udføre naturlig adfærd. Og kritikken er velbegrundet, hvad enten det drejer sig om sammenstuvede slagtekyllinger, æglæggende høner i bure, køer i golde betonstalde eller fikserede grisesøer.

For sjov stillede jeg engang mig selv spørgsmålet: Hvilken tilværelse ville du helst undgå, hvis du var et dyr, som skulle indgå i den danske husdyrproduktion?

Mit valg faldt på en so. Bare tanken om at være spændt fast og næsten ikke kunne bevæge sig, når det bedste, man ved, er at snuse rundt og undersøge alting.

Foto: Carsten Andreasen

Soens liv er også relativt langt, for den skal føde pattegrise mange gange. Mens hendes unger ender deres dage på slagteriet allerede efter et halvt år, så må hun udstå pinslerne i næsten tre år.

Heldigvis er soen ikke fikseret hele livet. For nogle år siden blev det forbudt at fiksere søer, mens de er drægtige (gravide), og sidste år blev det fra 2035 ulovligt at fiksere soen i løbeafdelingen, hvor den opholder sig fire uger efter inseminering med ornesæd.

Men det er stadig tilladt at fiksere soen i farestien, hvor hun føder og passer sine pattegrise, indtil de er fire uger gamle. Netop i denne periode har soen ekstra brug for at kunne bevæge sig rundt, fordi hun er stærkt motiveret til at bygge rede og nusse om sine små.

Jeg har ofte kritiseret landbrugserhvervet, selv om jeg også har kunnet se det svære dilemma at skulle konkurrere med EU-lande, som har billigere kød på grund af dårligere dyrevelfærd. Alligevel må jeg konstatere, at der igennem de sidste 20 år er sket forbedringer, og at der i dag med Miljø- og Fødevareministeriets hjælp arbejdes intenst for, at dansk svineproduktion kan komme nogle af de store problemer til livs.

Den positive udvikling tog sin spæde begyndelse den dag, hvor landbrugserhvervet selv indrømmede, at dyrene ikke havde det optimalt.

Nu har en gruppe landmænd så selv besluttet at danne en ”forening til soens velfærd” – det er utroligt positivt og vil gøre dialogen med dyreværnsforeningerne endnu bedre.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.