Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Den virkelige byrde

Når man pålægger et erhverv en byrde, så skal der – blandt andet ifølge EU – laves en økonomisk konsekvensanalyse for at sikre, at erhvervet ikke lider et uforholdsmæssigt stort tab.

Når man pålægger et erhverv en byrde, så skal der – blandt andet ifølge EU – laves en økonomisk konsekvensanalyse for at sikre, at erhvervet ikke lider et uforholdsmæssigt stort tab. Her har danske embedsmænd – i bedste fald – svigtet. Der var ikke lavet konsekvensberegninger på randzonerne og vandplanerne – begge faldt som følge af Bæredygtigt Landbrugs sagsanlæg.

Den rapport fra Copenhagen Business School (CBS) om landbrugets rammevilkår, som nu er stoppet, havde til formål at sætte kroner og øre på alle de særbyrder, dansk landbrug er blevet pålagt, og hvor der i mange tilfælde burde være lavet konsekvensberegninger.

Rapportens foreløbige resultat er, at danske særbyrder koster en almindelig landmandsfamilie op imod 1 mio. kr. årligt, hvilket er i god overensstemmelse med, hvad vi oplever i praksis. Måske derfor har rapporten skabt panik i ministerierne og blandt andet på Københavns Universitet, som igennem tiden har leveret de samme analyser til ministerierne bare med et helt andet resultat, nemlig at landbrugets særbyrder ikke betydet ret meget. For at forstå disse menneskers stejlen i forhold til CBS-rapporten er begrebet konsekvensanalyse centralt. CBS-rapporten kommer jo med den konsekvensanalyse, ministerierne ikke selv har udført – selvom det var et krav.

Da Brian Jacobsen fra Københavns Universitet (KU) under gødningssagen sad vidneskranken i Vestre Landsret og udtalte sig under vidneansvar, måtte han indrømme, at tabet på gødningsnormerne nok var større end de 180 mio. kr., som han havde beregnet på vegne af den danske stat. I en senere rapport fra KU trækker man i land, og tabet ændres til det tidobbelte nemlig 1.800 mio. kr. Rystende og mere rystende, at denne afsløring ikke fik nogen konsekvenser.

For nylig er det kommet frem, at anonyme embedsmænd havde advaret miljø- og fødevareministeren om CBS-rapporten. Hvorfor anonyme? Hvad er embedsmændene bange for?

Faktum er, at embedsværkets manglende og forkerte konsekvensberegninger er en meget alvorlig sag – også for den enkelte og for den anonyme embedsmand. KU har også meget i klemme – har man bare leveret de tal, den betalende kunde, i dette tilfælde staten, ønskede? Derfor skulle CBS-rapporten for alt i verden stoppes. Kritikken af CBS-rapporten er gået på form, metode og tilblivelse – tallene har ingen modsagt.

KU, som blev afsløret i at regne tabet på gødningsnormerne først til 180 mio. kr. og derefter til 1.800 mio. kr., har travlt med at beskylde kollegaen CBS for at fordreje og manipulere – måske gælder det gamle ordsprog om, at ”tyv tror, hver mand stjæler” også her. Lad os nu få den færdige CBS-rapport offentliggjort.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.