Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Så let er det at ende som propagandist for fjenden

Opsigtsvækkende sag handler om en dansk udenrigsminister, der tillader, ja ligefrem bifalder registreringen af en dansk debattør i et EU-register over propagandister for fjenden.

»Hvis spørgeren henviser til et indlæg fra debattøren Iben Thranholm, der blev publiceret af Russia Insider i oktober 2015, er jeg enig i taskforcens vurdering af, at det udgør et typisk eksempel på Kremls narrativ om vestens moralske kollaps,« sagde ministeren.

”Ministeren” er Danmarks nye udenrigsminister, ”taskforcen” hedder East Stratcom og er et EU-tiltag, der skal overvåge russisk propaganda og forsøg på at destabilisere EU gennem såkaldte falske nyheder, og endelig betyder ”narrativ”, som er et af den pludrende klasses yndlingsord, slet og ret fortælling.

Anders Samuelsen svarer på et spørgsmål fra Marie Krarup (DF) i Folketinget. Hans svar kan også skrives sådan: Hvis en dansk debattør deler den russiske opfattelse af det moralske kollaps i EU, skal vedkommende registreres som propagandist for Rusland. Det er skræmmende, kort og godt.

Politikernes svigt

Jeg har læst Iben Tranholms indlæg. I kølvandet på migrantinvasionen i 2015 skriver hun skarpt om europæiske politikeres enorme svigt, om et EU, der ikke ansigt til ansigt med islam tør vedstå sin kristendom, og om sammenbruddet af dansk retstilstand ved grænsen. Der står intet, der ikke før eller siden har været skrevet i danske aviser og blogs af skiftende debattører. Rusland er end ikke nævnt.

Det er ligegyldigt, om man er enig med Iben Tranholm eller ej. Det er slet ikke det, sagen drejer sig om. Den handler alene om en dansk udenrigsminister, der tillader, ja ligefrem bifalder registreringen af en dansk debattør i et EU-register over propagandister for fjenden.

EU anser Rusland for fjenden

Rusland er handelsboykottet og under anklage for at påvirke vestlige valg. EU anklager Rusland for at udsende propaganda, der skal ødelægge sammenholdet i EU – hvilket man skulle mene var aldeles overflødigt og spild af penge; det klarer EU’s top helt selv og aldeles uden behov for hjælp fra øst.

Men Rusland har oprettet og støtter et nyhedsbureau, Russia Today, med samme mission som Radio Free Europe, nemlig at sprede en passende blanding af fakta og propaganda.

Det glorværdige Radio Free Europe sender her snart 28 år efter Murens fald stadig mod øst – og skam få de skrækkelige russere, der nu også er begyndt at sende den anden vej.

Nato har efter Murens fald rykket sin alliancegrænse afgørende mod øst. EU er fulgt efter i lidt langsommere tempo. EU og USA støttede af alle kræfter oprøret i Ukraine, og Rusland følte sig med rette eller urette presset – men tog i øvrigt ikke afgørende skridt, hverken militært eller på anden måde. Til sidst snuppede Putin dog Krim for at sikre sig mod, at dette oprindelige stykke Rusland med den enorme flådebase i Sevastopol forblev en del af et Ukraine, der på sigt kunne ende som medlem af både Nato og EU.

Putin skulle naturligvis have spurgt pænt i FN, men det gjorde han altså ikke. Det er kendsgerningerne, og det er dem, EU skal forholde sig til. Modsat Bruxelles er Putin realpolitiker, tilsyneladende uden anden ideologi end at konsolidere Ruslands status som stormagt. EU mener derimod, at Rusland er fjenden, og at EU har ret og pligt til at blande sig i f.eks. Ukraines interne politiske forhold for at sprede demokrati og vestlige værdier – og handel med EU.

Kan man overhovedet nærme sig Ruslands synspunkt uden at blive erklæret for propagandist for fjenden? Bør undertegnede nu også registreres af East Stratcom med Anders Samuelsens godkendelse og bifald? Hvor langt er der fra det punkt til et egentligt skriveforbud?

Anders Samuelsen bør snarest og fra Folketingets talerstol undskylde dette uhørte overgreb på en dansk statsborger, der ikke har gjort sig skyldig i andet end at mene noget andet end udenrigsministeren og hans nye venner i Bruxelles.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.