Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

De 2 pct. om året

Venstre har i mange år haft et mantra om at øge produktiviteten i det offentlige med 2 pct. om året.

Venstre har i mange år haft et mantra om at øge produktiviteten i det offentlige med 2 pct. om året. I praksis betyder dette krav, at der blandt andet på hospitaler løbende afskediges personale, samtidig med at presset øges i form af krav om bedre behandling, sammenhængende patientforløb, hurtig udredning og behandling osv.

Nu kan det offentlige ikke sammenlignes med en bilfabrik, hvor Mini-fabrikken i Oxford har øget sin produktivitet, samtidig med at der er mindre personale. I 1960’erne producerede man 1.600 Mini’er om ugen med en stab på 27.000. I dag produceres 3.800 Mini’er om ugen med 4.000 ansatte.

Det turde være basislærdom for økonomer, at øget produktivitet i et sundhedssystem og generelt i det offentlige er lig med mere personale. Se bare, hvad der er sket med Skat og de manglende inddrivelser af restancer til samfundet og ikke mindst snyd med aktieudbytteskat, men nu er 12 mia. jo heller ikke en herregård.

Men når man læser udtalelser fra vores nye sundhedsminister, vil ny medicin og teknologi effektivisere arbejdsgangene. Glemmer hun helt, at personale skal uddannes i nye teknologier, og at der løbende skal forskes og kvalitetssikres?

Hvis man kunne tænke sig at overføre de samme principper på Folketinget, vil det betyde 33 færre medlemmer om 10 år og næsten en halvering om 30 år. Det ville være helt utænkeligt, så derfor finder medlemmerne det atter rigtigt at afsætte flere penge til rådgivere, læs djøf’ere. Gang på gang opleves det, at politikerne glemmer de basale, men meget vigtige funktioner, som det offentlige skal løse.

Nuvel, det kræver naturligvis, at vore politikere tør træffe nogle ubehagelige valg og sætte befolkningen fri, hvis vi ikke fortsat skal betale mere for stadig dårligere ydelser.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.