Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Stop uddannelsesmassakren – det går ud over patienterne

Kære regering. Der er kun én vej til at undgå denne deroute, og det er at droppe besparelserne på uddannelserne.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Martin Lehmann

Det ser skidt ud for kvaliteten af den pleje og behandling, patienter vil få i fremtiden. For det bliver patienterne, der om nogen vil kunne mærke konsekvenserne, når regeringen nu vil gennemføre endnu flere besparelser på sygeplejerskeuddannelsen og professionshøjskolerne i det hele taget.

Det er blandt andet ældre og medicinske patienter, der kommer til at mærke det. En stor andel af sygeplejerskerne på netop de medicinske og geriatriske afdelinger er nyuddannede, og der stilles høje krav og forventninger til dem fra første dag.

Eksempelvis skal de, når en ældre patient bliver indlagt med blærebetændelse eller knoglebrud, på kort tid vurdere, om borgeren også har problemer med underernæring, funktionsevne, demens, depression osv. Derfor har sygeplejerskerne brug for at have solide faglige og refleksive kompetencer med sig fra uddannelsen.

Et udsultet sundhedsvæsen

Uden de kompetencer kan det ikke undgås, at patienterne får en ringere behandling og pleje. Ikke desto mindre kan det blive konsekvenserne af finansloven 2017, hvor det er besluttet at forlænge besparelserne på professionshøjskolerne – herunder sygeplejerskeuddannelsen – så de hvert år fra 2016 til 2020 skal spare to pct.

Altså runder besparelserne i 2020 hele 10 pct. Det kommer oven på en årrække, hvor samme professionsuddannelser gang på gang er blevet udsat for krav om effektiviseringer. Men mulighederne for effektive besparelser, der ikke vil berøre uddannelsernes indhold og kvalitet, er udtømte. Sygeplejersker kender metoden med en årlig ekstra besparelse på to pct. alt for godt, da det har været virkeligheden i mange år i sundhedsvæsenet. Resultatet er et udsultet sundhedsvæsen.

Prikkerunde er gennemført

Nu rammer samme nedadgående kurve vores uddannelser. Effektiviseringerne vil betyde reduktion af personale i et større omfang. Vi har netop set det på Professionshøjskolen Metropol forleden, hvor der blev gennemført en prikkerunde. Og det får konsekvenser for sygeplejerskeuddannelsen. Vi har lokalt i Dansk Sygeplejeråd tæt kontakt med både undervisere og studerende på landets professionshøjskoler, og budskabet herfra er klart: Besparelserne rammer den enkelte studerende i forhold til hele læringssituationen. Det gælder, når det handler om at lære at reflektere, være kritisk og opbygge relationer, hvilket er afgørende kompetencer for en sygeplejerske i mødet med patienterne.

Samtidig ser vi med stor bekymring på, at besparelserne på professionshøjskolerne også rammer efter- og videreuddannelsesområdet og gør det endnu sværere at ruste sygeplejersker til de mange nye udfordringer, sundhedsvæsenet står over for.

Drop omprioriteringsbidraget

Kære regering. Der er kun én vej til at undgå denne deroute, og det er at droppe besparelserne på uddannelserne. Sørg i stedet for, at de videregående uddannelser har stabile rammer, og drop omprioriteringsbidraget. Hvis denne massakre ikke stoppes, vil ikke kun sundhedsvæsenet, men også de videregående uddannelsesinstitutioner være truet af nedsmeltning.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.