Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Vi står på tærsklen til en ny revolution

Vi vil opleve voldsomme forandringer, der kommer helt tæt på os selv i det trygge Danmark. Men det er gennem kriser, vi udvikler os. Både personligt og på global skala.

Positive forandringer er gennem tiden blevet til gennem revolutioner fremprovokeret af kriser. Det er måske lige præcis der, vi står nu. Midt i en dyb systemkrise, men også på tærsklen til en ny revolution, der kommer på global skala for hele menneskeheden.

En demagog bliver præsident for verdens største atommagt. Havisen omkring Nordpolen er snart væk. Den rigeste ene procent bliver rigere og rigere. Krigen i Syrien.

Selv i trygge Velfærdsdanmark kan man nemt miste hus og hjem i dag. Du kan ikke kæmpe mod ”systemet”. Det hele er frygteligt. Det er ude med os. Menneskehedens systemer er ved at ødelægge livet på planeten.

Alt liv underlagt systemerne

Den ene analyse efter den anden af kloge mennesker forklarer, hvad der sker. Hvorfor nationalismen blomstrer op igen. Hvorfor det neoliberale paradigme stadigvæk regerer på trods af de tydelige problemer, det skaber økonomisk, socialt og miljømæssigt. Hvorfor vi ikke skifter spor?

Forklarer hvad der er gået galt, og hvad vi skal gøre. Men også hvorfor det ikke sker. Alt liv er underlagt systemerne og deres indbyggede destruktive logik. Magtesløshed. Meningsløshed.

Der er mange kriser i øjeblikket. Mange dommedagsprofeter og tegn på at undergangen er nær. Der er et enormt underskud af mening, måske nærmest en systemisk meningskrise. En meningsbankerot. Men der er ved at ske noget.

Det går hurtigt med ny teknologi

Systemerne er på global skala ved at blive forandret. I disse år udvikler nye teknologier sig så hurtigt, at de eksisterende systemer og os mennesker slet ikke kan følge med. Heller ikke her i højtudviklede Danmark.

Det virker meningsløst, at vi her i landet har et aktiveringssystem, der tvinger mennesker til at søge job, der slet ikke findes. Job, der er forsvundet pga. ny teknologi, og hvor nye job ikke kommer i stedet.

Det virker meningsløst at have et økonomisk system på verdensplan, hvor værdien af penge er helt afkoblet fra værdien af arbejde eller materielle værdier.

Det virker meningsløst at leve efter samme samfundsmodel, som den blev skabt under industrialiseringen og nationalstaternes opbygning.

Den magtesløshed og meningsløshed, der opstår af livet i systemerne i dag, er præcis det, der vil forandre dem. De næste år vil vi opleve store konflikter, nationalisme, klimakatastrofe, krige og store flygtningestrømme. Vi vil opleve voldsomme forandringer, der kommer helt tæt på os selv i det trygge Danmark. Men det er gennem kriser, vi udvikler os. Både personligt og på global skala.

Opgør med uretfærdighederne

Historien har vist os, at store samfundsforandringer netop bliver gennemført som resultat af kriser.

De kan tage form som revolutioner, hvor borgere stormer magtelitens bastioner og kræver et opgør med uretfærdighederne. Eller som mere fredelige systemskifter fremkaldt af statsbankerotter eller dybe økonomiske og sociale kriser, der nødvendiggør massive politiske reformer.

De store konflikter

Den teknologiske udvikling alene vil lave enorme forandringer, der får mange systemer til at bryde sammen. De forandringer er allerede i fuld gang. Derfor står vi på tærsklen til en ny revolution. De store konflikter nu og i de kommende år skaber dermed også håbet om en forandring af vores forståelse af, hvad det er at være menneske. Hvad det er at leve sammen på en planet i et fællesskab.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Jeg er ledig, fordi jeg er ledig – ergo forbliver jeg ledig.
Anne Grønlund, cand.scient.pol., Dragør
Jeg er veluddannet, vil gerne tjene mine penge selv, holder mig opdateret, er fleksibel og omstillingsparat og til trods for, at jeg har søgt ca. 150 job, har jeg været uden arbejde i mere end et år. Så kære arbejdsgiver, kære politikere, fortæl mig venligst: Hvad skal jeg nu?
Debat: Viden om fejl skal forebygge nye fejl
Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen
Fejl i sundhedsvæsenet rammer ikke blot patienter og deres pårørende, men også den sundhedsprofessionelle, der som sidste led i en uheldig kæde af begivenheder kan ende med at gøre skade fremfor gavn
Debat: Ingen kæmper hårdere for grønne biler
Rasmus Nordqvist, klimaordfører, Alternativet
Klimakrisen kalder på langt mere klimavenlige transportformer, end vi har i dag. Vi skal have billigere elbiler, grøn firmabilskat og stop for salg af benzin- og dieselbiler i 2025.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Det er en gratis omgang at kritisere DR-sparekrav

Angela Brink
Alt tyder på, at DR i løbet af de næste fem år skal spare 20 procent. Og at de politikere, der kritiserer spare-udspillet, kan gøre det helt omkostningsfrit.

Debat: Putin rammer sine fjender både i og uden for russisk område

Bjarne Kim Pedersen, forfatter, fortæller og blogdigter, Otterup
Der er kræfter østfra, som holder øje med, hvad man laver, når man blander sig i debatten og forsøger at få rettet opmærksomheden mod krigen i det østlige Ukraine.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her