Medicinprisernes himmelflugt skal stoppes
Urimelige stigninger på medicinpriser skal bremses. Vi kan sikre en mere bæredygtig medicinalindustri ved at Danmark indgår bindende aftale med FN.
DR’s tv-program Kontant dokumenterede 1/12, hvordan medicinalvirksomheder hæver medicinpriser med 3.000 pct. fra den ene dag til den anden. På grund af deres monopollignende vilkår har de frihed til at fastsætte priserne, som de vil, når de køber rettighederne til ny medicin.
Det er ikke alene urimeligt over for forbrugerne, men de eksploderende medicinpriser modarbejder også vores mål om at fremme vores sundhed.
De mange mia. skattekroner, vi betaler til medicinsk forskning, skal ikke bare styrke medicinalindustriens økonomiske profit – de skal fremme sundheden. I oktober udgav FN en rapport om adgangen til medicin. Her foreslår de, at landene indgår en bindende aftale, der skal sikre billigere medicinpriser, prioritering af forskning i sygdomme med lav økonomisk profit og mere gennemsigtighed i medicinalindustrien.
Der er mange eksempler på, at medicin enten ikke bliver udviklet – eller at den prissættes urimeligt højt. Antibiotika er et eksempel på medicin, som medicinalindustrien ikke har økonomisk incitament for at udvikle. Der er ikke penge i noget, der kun skal gives i en kort periode.
Et nødvendigt forslag
MRSA er et eksempel på en bakterie, der forårsager lungebetændelse og andre infektioner. Det er en sundhedstrussel, som vi bør tage meget alvorligt. Men selv om Danmark og andre lande poster mange mia. af skattekroner i medicinsk forskning, bliver der ikke udviklet ny antibiotika, som bruges til at behandle infektionerne. Den forskning er nødvendig, fordi vi hele tiden bliver resistente over for medicinen.
FN-aftalen skal sikre billigere priser og en mere balanceret finansierings- og udviklingsmodel for medicin mellem medlemslandende. Forskningsmidlerne skal samles i en fond og koordineres ud fra, hvilke sygdomme der skal prioriteres.
Det er et helt igennem nødvendigt og sympatisk forslag fra FN, og jeg mener i den grad, at vi skal melde os ind i kampen.
Jeg mener, at Danmark officielt skal støtte op om aftalen sammen med de mange andre lande, der allerede nu støtter den. Der skal gøres op med ubalancen mellem profit og sundhed.
Alternativet vil derfor indkalde til en forespørgselsdebat i Folketinget, hvor vi opfordrer alle partier til at støtte, at Danmark indgår en bindende aftale med FN. Og hvor vi diskuterer, hvordan Danmark kan sikre mere åbenhed i medicinalindustrien, mere rimelige medicinpriser og en bedre prioriteringsfordeling af forskningsmidlerne. Lad os støtte op om en bæredygtig medicinalindustri – nu.