Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Aktiv dødshjælp – meget skal overvejes

Det bliver indimellem diskuteret, om Det Etiske Råd har for mange eller for få fagpersoner og en overvægt eller mangel på akademikere. Det handler om, at rådet bliver så bredt repræsenteret som muligt. Halvdelen af rådets medlemmer er fagpersoner inden for rådets emneområder, og den anden halvdel er lægpersoner.

Det er klart, at uddannelse og erhvervserfaring har betydning for de værdier og holdninger, som ender med at få betydning i rådets udtalelser. Jeg er selv børnelæge, og min erfaring med at være tæt på muligheden for medlidenhedsdrab på meget syge børn betyder selvfølgelig noget for min skepsis over for værdien af en legalisering af aktiv dødshjælp. Men jeg tror, at forskellen mellem befolkningens indstilling og Det Etiske Råds indstilling (i 2012-udtalelsen var 80 pct. af medlemmerne imod aktiv dødshjælp) skyldes, hvor grundigt man har lejlighed til at overveje alle de mulige konsekvenser af en legalisering af aktiv dødshjælp.

Der ligger typisk et års arbejde forud for en udtalelse fra Det Etiske Råd. Et år med læsning, erfaringsudveksling med de professionelle fagpersoner, der står med problemstillingerne i hverdagen, besøg på relevante hospitaler, hospicer m.m., undersøgelser af andre landes praksis og diskussioner, hvor hvert medlem på baggrund af en redegørelse af argumenter for og imod får mulighed for at fremsætte erfaringer og perspektiver og prøve sine holdninger mod andres.

Efter min vurdering er der flere forhold, der er nødvendige at kende, før man er i stand til at tage stilling til aktiv dødshjælp på et kvalificeret grundlag:

Det er meget få mennesker, man ikke kan smertebehandle, så den fysiske smerte er på et udholdeligt niveau.

Der er mange muligheder for såkaldt ”passiv dødshjælp”: En patient kan f.eks. altid frabede sig en behandling, også hvis dette medfører patientens død, og kan blive smertebehandlet i en sådan grad, at patienten dør af det, hvis dette er nødvendigt for at dæmpe smerterne.

Man kan synes, at aktiv dødshjælp er etisk acceptabelt i den enkelte situation, uden at gå ind for en lovliggørelse af aktiv dødshjælp, fordi en lovliggørelse har en række utilsigtede sideeffekter. Der er altså stor forskel på at ”være for” aktiv dødshjælp i enkelte situationer og at gå ind for en lovliggørelse af aktiv dødshjælp.

Disse og andre temaer indgår i Det Etiske Råds drøftelser og fører for mange medlemmer til, at de ser tingene på en anden måde end før diskussionerne. Dette gælder uafhængigt af deres uddannelsesmæssige eller politiske udgangspunkt.

Selv kan jeg se det tillokkende i at have en mulighed for at kunne sige stop. Ikke nødvendigvis fordi jeg vil gøre brug af det – men som en frihed. Men frihed har sin pris i form af ansvar. Og her falder ansvaret dels på det udsatte menneske, som kan opleve, at det er forpligtet til at benytte sig af den frihed. Men ansvaret falder også på alle andre i det samfund, som nu råder over døden. Samfundet skal forholde sig til, hvad der er rigtigt og forkert, når det tildeler døden.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.