Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Artikel om omskæring er videnskabelig lødig

Morten Frisch kritiserer i sit debatindlæg i Jyllands-Posten 9/8 Danish Medical Journal (DMJ) for at have publiceret en artikel omhandlende seksuelle problemer i relation til mandlig omskæring publiceret 30/6.

Morten Frisch kritiserer i sit debatindlæg i Jyllands-Posten 9/8 Danish Medical Journal (DMJ) for at have publiceret en artikel omhandlende seksuelle problemer i relation til mandlig omskæring publiceret 30/6. Artiklen er en videnskabelig gennemgang af den foreliggende litteratur om seksuelle problemer ved omskæring af mænd relateret til alder, og hvilken betydning det har, om der foreligger medicinsk indikation for omskæringen.

Oversigtsartiklen inkluderer i alt 38 videnskabelige arbejder om mandlig omskæring og seksuel dysfunktion.

Morten Frischs kritikpunkter går på, at kun 5 ud af 38 studier omhandler omskæring hos drenge, og at opfølgningstiden er for kort til at udtale sig om seksuelle problemer.

Artiklen i DMJ konkluderer, at hypotesen om, at mandlig omskæring fører til seksuel dysfunktion, ikke kan understøttes med reference til den foreliggende litteratur. Samtidig understreges det, at flere studier over drengens/mandens alder ved omskæring er nødvendige for at sige noget om alderens betydning for senere seksuel dysfunktion.

DMJ-artiklen er en grundig og systematisk gennemgang af den foreliggende litteratur, hvor en komplet litteratursøgning er lavet for til sidst at inkludere 38 studier af høj videnskabelig kvalitet. Artiklen omhandler mandlig omskæring generelt og foregiver ikke kun at se på omskæring af drenge, derfor inkluderes 38 studier, hvoraf de fem, der eksisterer om omskæring af drenge, inkluderes.

Det fremgår tydeligt af artiklen, hvor mange studier der omhandler omskæring af drenge, unge mænd og voksne. Forfatterne laver en grundig gennemgang af alle de inkluderede studier og kan ikke ud fra den foreliggende evidens vise, at der er nedsat seksuel funktion efter omskæring uden medicinsk indikation. Yngre alder så ud til at give anledning til færre seksuelle problemer end omskæring senere i livet, men det kræver yderligere undersøgelser.

DMJ forbeholder sig ret til at publicere lødig videnskab, også selvom det omhandler kontroversielle emner, og på trods af at konklusionen ikke passer ind i den gængse mening om udfaldet. Det, mener vi ikke, er at ”sove i timen”, men snarere at vise rettidig omhu og årvågenhed.

Videnskabens styrke er jo netop, at et emne behandles objektivt med standardiserede metoder, så man når frem til den mest saglige konklusion, som så til tider modsiger den gængse opfattelse. Jorden viste sig jo også mod forventning at være rund.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.