Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Internationale studerende er en gevinst for samfundet

Adskillige undersøgelser viser, at internationale studerende hurtigt bliver en gevinst, når de efter endt uddannelse bliver i Danmark. Faktisk skal de ikke arbejde i en dansk virksomhed meget længere end et år, før de har tjent sig selv ind igen.

Artiklens øverste billede
Udgifterne til internationale studerende er ikke så høje, som det af og til fremstår i pressen, lyder det fra Danske Studerendes Fællesråd og Danske Universiteter. Foto: Lasse Kofod/Polfoto

I løbet af foråret har der været flere historier om internationale studerende i landets aviser. Lad os starte med at slå fast, at internationale studerende – både studerende fra EU og selvbetalende studerende fra øvrige lande – bidrager til det danske samfund. Faktisk er udgifterne til internationale studerende begrænsede.

Når det i pressen fremstår, som om øst- og sydeuropæere kommer til landet blot for at få SU, er det et stærkt fortegnet billede. Tværtimod er antallet af nytilkomne internationale studerende faldet siden 2013, hvor en EU-dom gav nogle studerende fra EU bedre muligheder for at kunne modtage SU.

Samtidig er der mange, der i debatten overser de mange positive aspekter i, at internationale studerende vælger at studere i Danmark. Internationale studerende, der bliver i Danmark, er nemlig en gevinst for både samfundet og for vores uddannelser.

Tjener sig selv ind på et år

Adskillige undersøgelser viser, at internationale studerende hurtigt bliver en gevinst, når de efter endt uddannelse bliver i Danmark. Faktisk skal de ikke arbejde i en dansk virksomhed meget længere end et år, før de har tjent sig selv ind igen. Derefter er det ren overskudsforretning for samfundet.

Derudover bidrager internationale studerende med ekstra viden, der styrker danske virksomheders udsyn og muligheder for vækst og international eksport. En viden, som kan være svær at måle i kroner og øre. »«

Sikrer internationalt udsyn

Internationale studerende er også med til at sikre stærke studiemiljøer med internationalt udsyn på de danske universiteter. De bidrager ved at komme med nye input og perspektiver. Samtidig er de med til at udfordre den tilgang, vi har til studierne i Danmark.

De danske studerende bliver således internationale uden overhovedet at forlade Danmark.

Vi har brug for alle talenter

Vi bør i Danmark fokusere mere på det positive i, at internationale studerende vælger de danske universiteter som uddannelsessted. Det vidner om, at vi har uddannelser i international klasse. Universiteterne gør allerede nu en betydelig indsats for at få de internationale studerende til at vælge at blive i Danmark, når de står med eksamensbeviset i hånden.

Hvis Danmark er et attraktivt land at begynde sin karriere i, kan de internationale studerende blive en endnu større gevinst for det danske samfund. Vi har kort og godt brug for alt det talent, vi kan få, hvis vi fortsat vil have et velfungerende Danmark i udvikling.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.