Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Saudi-Arabien har flest ateister

I den arabiske verden har et stigende antal muslimer forladt islam og ser nu sig selv som ateister, men det er ikke noget, de skilter med, for i visse lande er det direkte farligt at forlade religionen.

Netop fordi det er farligt, er det svært at vide, hvor mange ateister der befinder sig i de muslimske lande. For nogle måneder siden offentliggjorde den egyptiske religiøse tænketank Dar-al-Ifta en måling, som viste, at der kun bor 866 ateister i hele Egypten. Udover det viste undersøgelsen, at der kun bor 325 ateister i Marokko, 242 i Tunesien, 178 i Irak, i Saudi-Arabien 170, Jordan 70, Sudan 56 og Syrien 34. Det vil sige, at der ud af en halv milliard arabere kun skulle være i alt 2.293 ateister i hele den arabiske verden. Sådanne tal virker som taget ud af den blå luft, og så snart målingerne blev offentliggjort, blev de også latterliggjort på de sociale medier. Den egyptiske blogger Rabab Kamal – en kendt sekulær aktivist – vurderer, at der er 1.000 ateister alene på det religiøse universitet al-Azhar i Kairo.

I stedet for at tro på de arabiske regimers tal har jeg valgt at læne mig op ad en måling, der blev foretaget i 2012, af Win/Gallup International. Ifølge deres undersøgelse er 5 pct. af alle saudiarabere ateister, hvilket svarer til mere end 1 million mennesker i bare det land. Hele 19 pct. saudiarabere siger, at de ikke er religiøse, men kulturmuslimer, dvs ikketroende, hvilket er tankevækkende, for i Saudi-Arabien kan man få dødsstraf for at være ateist. Udover det kan man blive retsforfulgt og dømt til fængsling, hvis man sætter spørgsmålstegn ved religionen.

De fleste har nok hørt om den saudiske blogger Raif Badawi. Amnesty International har kørt hans sag, fordi han fik 10 års fængsel og 1.000 stokkeslag for at have en blog kaldet Free Saudi Liberals, hvor man kunne diskutere religion. Badawi er ikke ateist, men ønsker blot frihed til at sætte spørgsmålstegn ved islam.

I Egypten blev en 21-årig studerende idømt tre års fængsel for at have skrevet på sin Facebook-side, at han er ateist. Hans egen far vidnede imod ham.

For nylig læste jeg et interview i avisen Asharq Al-Awsat om en saudisk ateist, som kaldte sig Jabel, men ønskede at være anonym. Han sagde, at ateister i Saudi-Arabien får hårdere straffe end de, der konverterer til en anden religion. De saudiske religiøse lærde mener, at ateisme fører til umoralsk adfærd og evig fordømmelse, og i de saudiske medier bliver de fremstillet som personer, der er ude på at skabe kaos i samfundet og forstyrre den offentlige orden med usædelig opførsel.

Men på trods af hårde straffe er de mest aktive ateister i den muslimske verden på de sociale medier fra Saudi-Arabien. Det er tankevækkende, for det er nok det mest religiøse land i verden. Måske netop derfor. For Jabel og mange af de saudiske ateister startede deres karriere i en koranskole, og det er de skoler, som fik dem til at stille spørgsmål til deres religiøse opdragelse. Har man siddet overfor en imam, der siger, at musik er forbudt, og ikke kan give et ordentligt svar på, hvorfor kvinder skal dække deres ansigter til, så undrer man sig. Jabel fandt sammen med nogle ligesindede og begyndte at diskutere religionen og dens ophav. Snart smuglede de bøger skrevet af ateister af som f.eks.Dawkins og Hitchens ind i landet, og Jaber måtte i visse tilfælde fjerne coveret fra en bog og erstatte det med en mere uskyldig titel, for ikke at blive opdaget i den saudiske told.

Det er farligt og svært at være ateist i den islamiske verden, men det er blevet en smule nemmere i dag, fordi man kan holde sammen og diskutere via de sociale medier. I Vesten kan man tænke: Nå ja, det er deres kamp, og det rager ikke os. Men det rager faktisk os, når folk får 10 års fængsel og mange stokkeslag for at sige deres mening og holde fast i tankens frihed. Tankens undertrykkelse er et brud på de helt grundlæggende menneskerettigheder, og det bør vi alle reagere på og protestere mod.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.