Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Relevante private uddannelser bliver ikke anerkendt af det offentlige uddannelsessystem

En øget anerkendelse af private uddannelser vil betyde et mere smidigt og omstillingsparat uddannelsessystem, der jo som bekendt er en af forudsætningerne for en velkvalificeret arbejdsstyrke.

Når medarbejdere i danske virksomheder skal klædes på med relevant efter- og videreuddannelse, vælger virksomhederne ofte at anvende private uddannelsestilbud. Tilbuddene er nemlig tit mere erhvervsrettede og bedre tilpasset virksomhedernes aktuelle behov, end de offentlige uddannelsestilbud er.

Sådan har det været i årevis. Og alt tyder på, at sådan vil det også være i fremtiden.

De hastige forandringer, som arbejdsmarkedet oplever i disse år, stiller nemlig store krav til den løbende efter- og videreuddannelse af medarbejdere. Ikke mindst digitaliseringsbølgen betyder, at dele af arbejdsmarkedet i stigende grad bliver mere vidensintensivt, fordi kompetencekravene til medarbejderne stiger og ændres hastigt.

På et ufuldstændigt grundlag

Men på trods af at en stor del af den danske arbejdsstyrke gennem årene er blevet opkvalificeret og videreuddannet hos private udbydere – og på trods af at udviklingen fortsætter – så anerkendes efter- og videreuddannelserne ikke af det offentlige uddannelsessystem. Det er et problem.

Først og fremmest betyder den manglende anerkendelse af private uddannelser, at grundlaget for politiske beslutninger i uddannelsespolitiske spørgsmål og inden for arbejdsmarkedspolitikken bygger på et ufuldstændigt grundlag. En stor del af arbejdsstyrken, ikke mindst i den private sektor, har reelt et højere kompetenceniveau end de officielle uddannelsestal afspejler.

Eksempelvis er bankdirektører med efter- og videreuddannelser i lange baner på cv’et registreret i de officielle statistikker som faglærte på linje med den yngste finansassistent i banken. Et andet eksempel er hele forsikringsområdet, hvor mange medarbejdere har tilegnet sig øgede kompetencer via efter- og videreuddannelser på Forsikringsakademiet, som ikke anerkendes i offentligt regi.

Markedsværdien stiger

Udover at en øget anerkendelse af private uddannelser vil give politikerne et oplyst grundlag at træffe beslutninger ud fra, vil det også give medarbejderne et øget incitament til at dygtiggøre sig. Anerkendte uddannelser opskriver nemlig medarbejderens markedsværdi, ikke blot i praksis, men også på papiret.

Alt i alt vil en øget anerkendelse af private uddannelser betyde et mere smidigt og omstillingsparat uddannelsessystem, der jo som bekendt er en af forudsætningerne for en velkvalificeret arbejdsstyrke. Samtidig vil flere anerkendte private uddannelser også betyde færre udgifter til det offentlige. Alt taler for en øget anerkendelse af de private uddannelser. Det er den vej, vi skal.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.