Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

National handlingsplan om digital transformation – vi må sikre danske arbejdspladser i fremstillingsindustrien

Det er ekstremt afgørende for fastholdelsen af de danske arbejdspladser i produktionssektoren, at Danmark er digital frontløber. Det sikrer vi kun ved en national handlingsplan, hvor politikere, arbejdsmarkedets parter, danske virksomheder og forsknings- og uddannelsesinstitutioner arbejder sammen.

Med dampmaskinens indtog i 1800-tallet accelererede den første industrielle revolution, som forandrede verden og fik en dybdegående effekt på socioøkonomiske forhold i hele Europa. Nu står industrien over for en fjerde revolution af slagsen. En revolution af samme kaliber som internettets fødsel. Den vil ændre forretningsmodeller og den måde, vi i dag driver industrivirksomheder.

Det stiller store krav til Danmark, og det vil drive den fremtidige vækst og velstand i Danmark.

Fremtiden for produktionsvirksomheden er digital og intelligent. Intelligent udnyttelse af data og digitale løsninger vil i de kommende år blive det centrale råstof i den danske industrisektor. Vi bevæger os mod en verden, hvor it-løsninger og computere ikke bare gør det, vi beder dem om, men selv begynder at kunne forstå sammenhænge i store mængder data. Det, vi populært kalder Industri 4.0, hvor den fysiske verden automatisk kommunikerer med avancerede it-systemer i intelligente og selvlærende fabrikker.

Med andre ord har produktionsvirksomheder og fremstillingsindustrien brug for nye operative scenarier, der sikrer en konkurrencedygtig produktion, som er digitaliseret og med en høj automationsgrad.

Mens den hidtidige digitale udvikling har betydet, at produktionsvirksomheder i dag bruger data til at binde produktion og lagersystemer sammen, vil den succesfulde produktionsvirksomhed i fremtiden forbinde fremstilling, produkter, salg, design, it-systemer og kunder. Det giver virksomheden enorme datamængder til rådighed, som kan danne grobund for at træffe markedsnære beslutninger.

Danmark som digital frontløber

Fremtidig velstand kræver, at produktionsvirksomhederne har succes. Det er dem, der skal tjene pengene til vores samfund. Fremstillingssektoren i Danmark har i dag over 100.000 ansatte, hvoraf over 90 pct. befinder sig uden for hovedstadsområdet. Samtidig står sektoren for 16 pct. af den samlede danske eksport. Vi har med andre ord ikke råd til at ignorere de nye teknologier. I Tyskland har de på nationalt plan investeret massivt i denne teknologitrend under overskriften Industrie 4.0.

Men Danmark skal ikke bare være vidne til den digitale transformation, som finder sted i et af vores vigtigste eksportmarkeder, som Tyskland er. Det er ekstremt afgørende for fastholdelsen af de danske arbejdspladser i produktionssektoren, at Danmark er digital frontløber. Det sikrer vi kun ved en national handlingsplan, hvor politikere, arbejdsmarkedets parter, danske virksomheder og forsknings- og uddannelsesinstitutioner arbejder sammen på tværs – og arbejder seriøst med at få implementeret teknologien i de danske produktionsvirksomheder.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.