Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Vestens frihedskamp

Stormen på Bastillen den 14. juli 1789 er en vital begivenhed i den vestlige historie og udvikling.

Stormen på Bastillen den 14. juli 1789 er en vital begivenhed i den vestlige historie og udvikling. Den markerer både en begyndelse og slutning, nemlig kulminationen på Oplysningstidens ideologiske tankegods, der hertil markerer begyndelsen på Vestens stærke traditioner med frihed, lighed og broderskab som grundsøjler i vor samfundsopbygning (liberté, égalité, fraternité).

Analyserne af ovenstående tre ord samt selve revolutionens motiv er mange. I socialistiske kredse analyseres begivenheden som et symbol på de lavere klassers ønsker om øget social lighed. Som følge heraf bliver ordene ”lighed” og ”broderskab” hyppigt brugt til at retfærdiggøre gennemførelsen af egalitær politik i disse kredse. Dette er dog i stærk kontrast med begrebernes oprindelige betydning.

I Oplysningstidens stærke, liberale ånd bliver disse ord nemlig forbundet med rettighedslighed, altså lighed for loven, og ikke resultatlighed. Dette ses tydeligt i artikel VI i Frankrigs menneskerettighedserklæring fra 1789, hvori netop lovens rolle i samfundet uddybes.

Når socialister derfor hævder, at egalitarisme er en stor del af Den Franske Revolutions motiver, vidner det om en skævvridning af lighedens betydning. Den resultatlighed, der retfærdiggøres ved dette, undergraver nemlig det første ord, liberté, eftersom økonomisk og social lighed kræver, at andre underlægges tvang til et kollektivt formål i stærk kontrast med Oplysningstidens idealer om de negative frihedsrettigheder. Den Franske Revolution handlede derfor ikke om kampen for økonomisk og social lighed, men rettighedslighed. Den kamp skabte grobunden for det frie og demokratiske samfund, vi nyder så godt af i dag.

Derfor er det liberale tankegods, der dannede grobunden for revolutionen, en essentiel del af udviklingen af den vestlige civilisation. Lad os derfor hylde Frankrigs nationaldag ved samtidig at hylde hele Vestens fundament og tilmed i dets oprindelige ånd: liberté, égalité, fraternité.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.