Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Opråb fra PTSD-ramt veteran: Vi er ikke alle selvmordstruede eller farlige

Artiklens øverste billede
"PTSD er en lidelse, som man skal forvente vil følge én resten af livet. Det giver os, der lever med den nogle udfordringer i hverdagen, men vi er normalt på ingen måde "farlige" for samfundet," skriver Torben Lund.

Igen er en veteran med PTSD kommet på forsiden.

I veterankredse har Kirsten (drabssigtede Lars Kraghs mor, red.) været kendt i flere år, hvor hun med stor iver har hjulpet, hvor hun kunne. Hun var var en ivrig debattør i mange af de fora, som veteraner skrev i, netop fordi Lars havde det svært og i en tid var "forsvundet".

Denne sommer har vi blandt PTSD-ramte veteraner haft to selvmord og nu denne episode.

Det er ikke særlig flatterende at have sådan et prædikat på ryggen; at når man har PTSD, så er man automatisk selvmordstruet eller kan være farlig for andre.

Heldigvis er det ikke sådan, at det hænger sammen for os alle.  Selvmordstankerne, som langt de fleste af os har med jævne mellemrum, bliver faktisk en del af en næsten normal hverdag. Men tankerne har tit været på, hvad der ville ske, når en veteran trådte helt ved siden af.

Det skete så nu.

Lars er sigtet for at have dræbt sine forældre.

Vi ved intet om, hvad der har drevet ham så langt ud, at han valgte sådan en løsning. Højst sandsynligt ved han det heller ikke selv.

Hver gang der sker sådan noget, rejser der sig et ramaskrig om, at der skal gøres mere for veteraner, og at hjælpen kun er sporadisk.

Desværre er dette ikke sandt. Der er rigtig mange tilbud til vores veteraner. Nogle bedre end andre, men lad mig slå fast: Der er rigtig god hjælp til vores veteraner med PTSD contra de civile, som har PTSD her i Danmark.

Problematikken med PTSD'en er, at der ikke er to tilfælde, som er ens. Ikke engang to veteraner, som har været i samme situation, får de samme traumer. Oftest kører de fleste som en "sinuskurve", hvor humør og energi hænger sammen med den søvn, man får om natten og de udfordringer, vi får om dagen.

"Det er muligt at  trække hesten til truget, men den bestemmer selv, hvornår det passer den at drikke."

Jeg har selv modtaget hjælp i form af rigtig mange gode tiltag, der hjælper veteraner tilbage til et bedre og mere tåleligt liv, både herhjemme og i udlandet.

Sådan som jeg selv ser det lige pt., er der kun de dybt professionelle tiltag under Rigshospitalet som findes i København, Aarhus, Odense og Odenses satellit i Vejle, der virkelig kan give den fornødne hjælp til veteraner, idet de har hele paletten med fra socialhjælp, ernæringseksperter, fysioterapeuter, økonomirådgivere, psykologer og psykiatrikere.

Derudover kommer der så mange andre tilbud af tvivlsom art, at vi er ved at drukne i dem som veteraner.

Hver og et af de tiltag, der laves for veteraner, har deres berettigelse, idet der næsten altid er en eller flere, som får gjort op med nogle af de ting, som de bærer rundt med i rygsækken.

Det, som jeg forsøger at fortælle, er nok, at set fra min position har vi masser af hjælp at trække på, men på grund af PTSD'ens kompleksitet er de ikke alle lige gode for alle veteranerne, og der skal oftest prøves rigtig meget, før man finder det, der kan hjælpen én.

PTSD er en lidelse, som man skal forvente vil følge én resten af livet.

Det giver os, der lever med den nogle udfordringer i hverdagen, men vi er normalt på ingen måde "farlige" for samfundet.

Dette indlæg er oprindeligt bragt på afsenderens Facebook-profil.   Alle kan sende debatindlæg til redaktionen på debat@jp.dk. Betingelserne kan læses her

Jyllands-Posten har dækket veteranernes fysiske og mentale udfordringer i en lang række artikler, som bl.a. førte til Cavling-prisen. Læs et udvalg af dem her:

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.