Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Akademikere har ondt i work-life-balancen

Næsten to tredjedele af Dansk Magisterforenings medlemmer arbejder mere end de timer, de er ansat til. Det skyldes bl.a., at arbejdet flyder over og strømmer ind på alle tider af døgnet.

Hver anden akademiker har svært eller meget svært ved at finde balancen mellem arbejde og familieliv. Det viser en ny undersøgelse blandt Dansk Magisterforenings medlemmer. Det er alarmerende mange, men det overrasker mig desværre ikke. Vi brænder for vores fag og arbejde og tager stort ansvar. Og det er netop driften mod kvalitet og faglighed, der gør akademikere til en eftertragtet arbejdskraft.

Undersøgelsen viser, at næsten to tredjedele af Dansk Magisterforenings medlemmer arbejder mere end de timer, de er ansat til. Det skyldes ovennævnte engagement, men også at arbejdsopgavernes omfang mange steder overstiger det timetal, der er til rådighed til at løse dem. Arbejdet flyder over og strømmer ind på alle tider af døgnet.

Med digitaliseringen har navnlig vidensarbejdere fået frihed til at arbejde, hvor og hvornår vi vil. Vi kan arbejde hjemme, i toget eller i sommerhuset. Det kan skabe luft i en ellers presset hverdag, og vi ved fra undersøgelsen, at fleksordninger giver mindre stress.

Enderne har svært ved at mødes

Men fleksibiliteten betyder også, at det kan være svært at sætte grænser og lukke ned for arbejdet. Og når vi samtidig ved, at alt for mange akademikere går ned med arbejdsrelateret stress, er der grund til at se med alvor på, at så mange har svært ved at få enderne til at mødes i hverdagen.

Arbejdet flyder over og strømmer ind på alle tider af døgnet.

Derfor har vi brug for løsninger til at finde en bedre balance mellem arbejdsliv og fritid, for det moderne arbejdsmarked skal også kunne rumme, at medarbejderne har et privatliv, hvor de kan tage sig af nødvendige omsorgsopgaver og bevare relationer – også uden for arbejdspladsen.

De strukturelle problematikker i arbejdslivet må ikke reduceres til udelukkende personlige udfordringer. Der er brug for, at de enkelte arbejdspladser skaber rammer for et godt arbejdsmiljø og en balance i opgaverne, så det passer til antallet af de ansatte. Samtidig skal der være plads til forskellige løsninger, som passer til de ansattes forskellige livssituationer.

Det kan for nogle handle om bedre muligheder for hjemmearbejdsdage, hvis man har mindre børn eller bor langt fra arbejdspladsen. På andre arbejdspladser skal der en kulturændring til, så det ikke giver prestige at være på mailen sent om aftenen. Arbejdspladserne er bedst tjent med overskud til faglig begejstring, og investering i work-life-balance er samtidig en forudsætning for, at vi kan holde til et langt arbejdsliv.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.