Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Ny indsats giver gevinst

Det bliver ofte diskuteret, hvorvidt det skaber værdi for Danmark, at udlændinge læser på de danske uddannelsesinstitutioner. De studerende fra EU er endda en udgift, da de ikke skal betale for en uddannelse i Danmark. På den anden side er der en stigende efterspørgsel efter arbejdskraft i danske virksomheder – især ingeniører og it-specialister.

Foruden rekrutteringsbehovet har det også vist sig, at for virksomheder med ønske om succesfuld eksport er medarbejdere og ledere med internationale kompetencer vigtige. For mange kommuner er der desuden kommet fokus på at skabe internationale miljøer, da det er med til at øge tiltrækning af højtuddannet arbejdskraft generelt. Så hvorfor forlader en stor del af de udenlandske studerende landet igen, når de er færdige med at studere?

På landsplan er det kun 40 pct. af de udenlandske studerende, der er her efter tre år, selvom en undersøgelse har vist, at 70 pct. gerne vil blive og arbejde i Danmark. Grunden er, at det ikke er nemt at få foden inden for på det danske arbejdsmarked, og arbejdsmarkedsstrukturerne er svære at gennemskue.

Syddansk Universitet har de sidste fire år arbejdet med at øge fastholdelsen af de udenlandske studerende i danske job, da alle studerende bliver betragtet som lige vigtige, hvad enten de er fra Brande eller Budapest. Gennem en fokuseret og håndholdt indsats, blandt andet med kurser i dansk kultur og arbejdsmarked, mentorer og samarbejde med virksomheder, er det muligt at fastholde de studerende og få dem ud i danske job med en fastholdelsesgrad på 63 pct. efter endt studie.

Projektet fra Syddansk Universitet viser, at de internationale studerende kan blive en succes, hvis virksomhederne bliver bevidste om potentialet hos dem, og hvis de internationale studerende får hjælp til at finde ind på det danske arbejdsmarked. De studerende, der i forvejen har valgt at læse i Danmark, er meget motiverede og har ofte et udtalt ønske om at omsætte deres viden i virksomhedsmæssig sammenhæng. De virksomheder, der er involverede i projektet, har også bemærket motivationen og en arbejdsivrighed, som de ikke altid oplever hos de danske studerende.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.