Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Grov støjforurening

Mange af vores kommuner gennemfører i disse år en målbevidst, kraftig støjforurening af store dele af kommunernes arealer, inklusive nogle af småbyerne.

Mange af vores kommuner gennemfører i disse år en målbevidst, kraftig støjforurening af store dele af kommunernes arealer, inklusive nogle af småbyerne.

Metoden er enkel og sikker: Systematisk brug af en meget grov vejbelægning til reparation af bivejene. Belægningen består af groft knuste sten eller klippestykker lagt oven i et tyndt lag flydende asfalt eller lignende. Effekten er en dramatisk forøgelse af dæk-/vejstøjen – især inde i bilerne, som kører på vejen, men også i omgivelserne.

Støjen er værst, når belægningen er meget grov og/eller skarpkantet, og når belægningen er nylagt. Men selv efter flere år er støjniveauet meget forøget, især på skyggefulde vejstrækninger, hvor stenene ikke trykkes ret meget ned i asfalten. Forøgelsen af støjniveauet på de grove belægninger er åbenlys, når man som bilist passerer fra en traditionel, finkornet, ”glat” vejbelægning til den grove stenbelægning eller omvendt. Støjdæmpningen i de mange små biler er slet ikke konstrueret til at hamle op med støjen fra de grove stenbelægninger. De store og dyrere biler klarer det noget bedre, men også i disse biler øges støjniveauet betydeligt. Det er mig ubegribeligt, at politiske og tekniske beslutningstagere har valgt at fremture med støjforureningen i årevis. De kører jo selv på kommunernes veje og kan ikke overhøre problemet.

Hovedårsagen til brug af de støjende belægninger er vel økonomisk? Al respekt for det. Men den stadig mere udbredte, kraftige støjforurening fra de grove stenbelægninger må nu medinddrages, når kommunerne skal vælge materialer til de kommende års reparation af vejene.

Støjforurening af forskellige årsager er et voksende problem for mange mennesker, ikke mindst de mange ældre borgere, som er støjoverfølsomme på grund af aldersbetingede forandringer i ørerne. Den aktuelle, systematiske støjforurening af store dele af kommunernes arealer, inklusive nogle af småbyerne, er dog uden sidestykke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.