Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Tunnelsyn på boligskat

De Økonomiske Råds formandsskab bruger Jyllands-Postens kronik 6/7 som afsæt til en skærpelse af boligskatterne.

De Økonomiske Råds formandsskab bruger Jyllands-Postens kronik 6/7 som afsæt til en skærpelse af boligskatterne. Systemet i dag er i modstrid med det vandrette lighedsprincip, som kendetegner et retfærdigt skattesystem, skriver formandsskabet. Men ejendomsskattesystemet bliver sandt for dyden ikke mere retfærdigt af at skærpe boligskatterne for dem, der i forvejen betaler mest for at bo i en ejerbolig.

At skatteafstraffelsen følges op med et forslag om, at alle skal have lov til at indefryse skatterne, hvis man ikke har råd til at betale, vidner om det gakkede i systemet: nemlig at man skal betale skat af en indkomst, man ikke har. Den teoretiske model siger, at investeringen i en ejendom giver et afkast i form af boligværdien, og den skal beskattes på samme måde som afkast af investeringer i f.eks. aktier og obligationer. Da renten på obligationer er i bund og nogle gange endda negativ, burde boligskatten vel følge med ned til nul, men nej, sådan tænker skatteglade økonomer ikke.

Yderligere lider formandsskabets betragtninger af den skavank, at de udelader grundskatterne, som er en langt tungere byrde for de ejere, der har have til deres bolig. Grundskatterne betaler man af beskattede kroner, der derfor vejer mindst dobbelt så tungt som ejendomsværdiskatterne, der lægges oven i den skattepligtige indkomst.

Og endelig beskæftiger formandsskabet sig heller ikke med de fejlbehæftede vurderinger, der er basis for alle ejendomsskatter. Hvis man vil et retfærdigt system, slipper man heller ikke uden om at se på de disponible indkomster efter skat og boligudgifter. Man ser også på det absurde misforhold, der ligger i tung beskatning af parcelhuse, mens lige så dyre ejerlejligheder slipper billigere. Det forhold er afgjort i strid med det vandrette lighedsprincip, men det kan formandsskabets tunnelsyn naturligvis ikke se.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.