Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Den eksterne censur

Danmarks Akkrediteringsinstitutions direktør Anette Dørge er ikke begejstret for ekstern censur på de videregående uddannelser. Det fortæller hun til Jyllands-Posten 4/11.

Som ”aftagercensor”, det vil sige en censor, der ikke kommer fra bureaukratiet bag uddannelserne, men fra ”brugersiden”, er det selvfølgelig skuffende, at brugernes rolle i et eventuelt revideret censorsystem ikke synes anerkendt af en central interessent.

”Aftagercensorerne” bedømmer studerende på alle landets universiteter og har derfor indsigt i de faglige niveauer, som kendetegner udbuddene af parallelle uddannelser. Det forhold benyttes til at melde tilbage til både udbyder og censorinstitution, når der er svagheder på enkelte institutioner.

Klare målbeskrivelser og bedømmelseskriterier er forudsætninger for, at retssikkerheden for den studerende kan sikres. Her har censorerne fortsat en kontrolopgave, som hverken Danmarks Akkrediteringsinstitution eller andre interessenter får løst til karakteren 12.

For få år siden havde censor og eksaminator mulighed for sammen at følge og vurdere udviklingen inden for et fagområde og i studentergruppe. Den mulighed lukkede bureaukratiet ned for ved at udelukke, at censor og eksaminator deltager i samme eksamination flere år i træk.

”Aftagercensorerne” har også en rolle som medspillere for universiteterne, når der skal skabes sammenhæng mellem uddannelserne og omverdenen. Her er det ikke nok, at ekstern censur begrænses til afsluttende eksaminer, og at ”mellemregninger” gøres op af universiteternes egne medarbejdere.

Selvfølgelig skal censorinstitutionen evalueres som alle andre, og der skal udvikles forbedringer. Det ser ikke ud til, at Danmarks Akkrediteringsinstitutions ledelse helt har fundet forbedringsmulighederne, men snarere bidrager til egen overlevelse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.