Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Skat svigter de danske virksomheder med manglende oplysning

Tre ud af fire danskere, der anvender bil i forbindelse med deres arbejde, kender ikke de økonomiske konsekvenser, hvis Skat konstaterer fejl og mangler ved bilens kørebog.

Mange har en holdning til Skat, men hvad end den er positiv eller negativ, så har Skat en nødvendig funktion i det danske samfund. De skal sørge for, at der bliver inddrevet skatter og afgifter, og at alle overholder reglerne på området.

Et af de områder er beskatning af erhvervsmæssig kørsel, og her oplever vi store problemer. Mange tror, at danskerne bevidst snyder systemet. Men faktum er, at danskerne har svært ved at gennemskue de mange skatteregler.

Skræmmende resultater

Den manglende forståelse for reglerne møder vi hver dag hos Abax i vores arbejde, når vi taler med og rådgiver danske virksomheder i brugen af netop kørebøger til at registrere kørslen. Derfor har vi lavet en undersøgelse med skræmmende resultater.

Den viser, at tre ud af fire danskere, der anvender bil i forbindelse med deres arbejde, ikke kender de økonomiske konsekvenser, hvis Skat konstaterer fejl og mangler ved bilens kørebog. Det er et voldsomt tal, når man ser på, hvor mange danskere der hver dag burde registrere deres kørsel i erhvervsmæssig sammenhæng.

Det er også et bekymrende højt tal, når man tænker på, hvor mange kilometer der hver dag bliver kørt på de danske veje i erhvervsmæssig tjeneste. Og med et stigende salg af biler til både private og virksomheder er dette tal ikke nedadgående. Derfor skal systemet omkring også være optimeret til at kunne kontrollere, at alle regler overholdes. Men ikke mindst skal systemet være i stand til at få danskerne til at forstå de regler, der er på området.

Ikke deres egen skyld

Her peger pilen på skattemyndighederne og ikke mindst skatteministeren, Karsten Lauritzen. Når så stor en procentdel af danskerne ikke kender til reglerne, kan det umuligt kun være deres egen skyld. Fejlen ligger derimod hos Skat, der ikke er gode nok til at oplyse, informere og uddanne de mennesker, der har brug for viden på dette område.

Det ligner et problem, som vi kender fra danskernes private forskudsopgørelse. Her har danskerne også svært ved at gennemskue systemet og reglerne – ofte med stort skattesmæk til følge. Til privatpersoner har Skat som konsekvens af den manglende viden om fradrag lanceret servicen ”Skat i balance”, der fortæller danskerne, hvis de er på vej mod et stort skattesmæk, og hjælper dem med at undgå dette.

Mit indspark er, at de burde sørge for at få øget uddannelses- og informationsniveauet, når det gælder beskatning af erhvervsmæssig kørsel. Det er vigtigt, så det bliver gennemskueligt at være virksomhed og ansat i Danmark. Og med uvidenhed blandt 75 pct. af danskerne bekræfter tallene, at Skat skal tage andre midler i brug – for dette område er langt fra at være i balance.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.