Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Folkeafstemninger?

Der er fremkommet mange bemærkninger til Mogens Lykketofts udtalelser vedr. folkeafstemninger, og det er måske også berettiget, for det kunne være gjort smartere, men hvis vi ser på budskabet, er der måske noget om det.

Der er fremkommet mange bemærkninger til Mogens Lykketofts udtalelser vedr. folkeafstemninger, og det er måske også berettiget, for det kunne være gjort smartere, men hvis vi ser på budskabet, er der måske noget om det.

Ved folkeafstemningen om retsforbeholdet i december 2015 fremkom mange udtalelser, som ikke havde noget som helst med sagen at gøre, f.eks. »EU skal ikke bestemme, om jeg skal skilles« udtalt til TV 2 News.

Under den britiske afstemning fremkom en udtalelse fra en kvinde til tv: »Jeg stemmer for udmeldelse af EU, for de skal ikke bestemme, hvilken pris der skal betales for trusseindlæg«. Der fremkom flere indlæg/udtalelser af samme karakter både under folkeafstemningen i Danmark og senest i Storbritannien.

Om udtalelserne fremkommer som følge af uvidenhed eller dumhed er i denne sammenhæng ganske underordnet, for det viser med al ønskelig tydelighed, at der er nogle, der ikke har forstået, hvad der stemmes om. Nu er vi så fremme ved pointen i ML’s udtalelse, at det, der udskrives folkeafstemning om, er så komplekst, at det kan være svært for befolkningerne at gennemskue konsekvenserne af en afstemning.

Hvert fjerde år som maksimum ansætter vi, befolkningen, et folketing til at sørge for, at landet ledes på bedste måde, og efter min opfattelse er udskrivning af folkeafstemninger politikernes forsøg på at fraskrive sig det ansvar, vi som befolkning har overladt dem ved et folketingsvalg.

Der skal desværre kun 60 efter min mening ansvarsløse politikere til at gennemtvinge en folkeafstemning. Hvis det efterfølgende viser sig, at det var et dårligt resultat, der fremkom, kan de jo sige: »Vi spurgte befolkningen, så det er ikke vores ansvar«. Politikere i både byråd og i folketing er ansat til at tage ansvar for udviklingen, og vil de ikke det, må vi udskifte dem ved et valg.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.