Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Selvfølgelig skal S samarbejde med V og DF

Ønsket om samarbejde er et udtrykt for, at S er et arbejdende midterparti i dansk politik, som på alle områder forsøger at gøre sin indflydelse gældende og dreje samfundet i en socialdemokratisk retning.

Den danske presse har gennem længere tid elsket at gå særdeles hårdt til Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen. Ved at fjerne nuancerne og strække hans udsagn til det yderste har især Politiken forsøgt at fremstille Sass som antihumanist og som værende mere ærkeliberal end venstreorienteret.

Ingen af delene er sandt. Sass er både humanist og ægte socialdemokrat, hvilket han selv har repliceret i bl.a. et blogindlæg på Ekstra Bladets hjemmeside. Humanismen er udgangspunktet for både Sass og for Socialdemokraterne. Så skulle det vist være slået fast.

Det er en skam, at debatten på den måde er blevet afsporet. Det har handlet mere om påståede interne splittelser i S end om reelle diskussioner af de politiske problemstillinger, som vores samfund står over for.

Et andet udsagn fra Sass, som vakte furore, var tankerne om et fortsat relativt tæt samarbejde med både Venstre og Dansk Folkeparti. Et udsagn, der virkede provokerende på mange, men som faktisk slet ikke er så kontroversielt endda, og som ikke på nogen måde er udtryk for en højredrejning af S.

Det er derimod blot et udtrykt for, at S er et arbejdende midterparti i dansk politik, som på alle områder forsøger at gøre sin indflydelse gældende og dreje samfundet i en socialdemokratisk retning.

Forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har ødelagt danskernes opfattelse af de parlamentariske processer med sit otte år lange regime, hvor kontraktpolitik og blokpolitik var den politiske virkelighed. Danskerne blev lullet i søvn af tomme løfter om uanet velstand skabt gennem skattelettelser, men da finanskrisen ramte blev det åbenbaret, hvilken forfejlet økonomisk politik Fogh havde ført. Man kunne ikke få både skattelettelser og mere velfærd – surprise!

Nødvendige tilpasninger

Samtidig gik det op for folk, hvor få reformer der var blevet iscenesat under Fogh. Reformer er ikke onde politiske overgreb på befolkningen, men derimod de nødvendige tilpasninger, som skal sættes i værk, når verden ændrer sig og forandrer arbejdsmønstre, livsformer og identiteter hos borgerne og i samfundet. Reformer er sat i verden for at bevare velfærdsstaten – ikke for at nedbryde den. Blokpolitikken dræbte både samarbejde og reformvillighed.

Derfor er det kun naturligt, at Socialdemokratiet i dag er klar til at samarbejde med både V og DF, men naturligvis også med Folketingets resterende partier på de områder, hvor det giver mening. Der er fx et klart velfærdsflertal i dansk politik bestående af S, DF, RV, SF, Ø og Å, som tilsammen har 122 mandater i folketinget, hvilket svarer til ca. 68% af danskernes stemmer. Forhåbentlig forstår DF snart, at de gode velfærdspolitiske løsninger ikke er at finde i en koalition med V, C og LA.

Ligeledes er der et grønt klimavenligt flertal bestående af rød blok plus De Konservative. Og der er et klart EU-venligt flertal bestående af S, V, RV, C, SF og Å. Fællesnævneren for disse flertal er, at S er en del af dem alle. Dansk politik handler om kompromiser og dialog, så Folketingets partier i fællesskab kan udvikle de løsninger, som er bedst for Danmark, og som stemmer bedst overens med, hvad befolkningen ønsker.

S skal ikke være berøringsangste og nægte at samarbejde med nogen partier på forhånd, men derimod gå forrest i kampen for at genetablere befolkningens tillid til politikerne gennem samarbejde og en åben demokratisk samtale. Det er sådan set bare det, som Sass prøvede at sige.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.