Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Offentligt-privat parløb er vejen til vækst i turismen

Med turister har man kun én chance, og derfor er det afgørende, at vi bliver opmærksomme på, at turisten danner sit indtryk ud fra en samlet pakke. Lige så vigtigt er det, at vi får prioriteret og fastlagt en strategi, som offentlige og private investorer kan se sig selv i og vil spille sammen om.

Vi bør læne os op ad erfaringerne fra Tyskland, hvis vi vil stå stærkere i kampen om turisterne og skabe vækst i turismen. Det offentlige og erhvervslivet skal i fællesskab drive udviklingen.

En vellykket udvikling af vores turistdestinationer hænger uløseligt sammen med investeringer. Det gælder private såvel som offentlige.

Vi har længe haft formodningen, men Dansk Kyst- og Naturturisme bekræfter med et nyt studie med cases på destinationsudvikling i Tyskland, at samspillet mellem offentlige og private investeringer har direkte indflydelse på destinations- og turismeudviklingen.

Ligner danske forhold

Det giver sig selv, at investeringerne dermed også har betydning for vækstmulighederne i hele turismens værdikæde.

Selv om studiet udelukkende koncentrerer sig om Tyskland, kan vi i Danmark roligt læne os op ad dens erfaringer og implementere dem i investeringsfremmearbejdet herhjemme. Forholdene hos de otte undersøgte destinationer i Mecklenburg-Vorpommern og Slesvig-Holsten minder til forveksling om de danske – samme kolde klima, lignende kyststrækninger og lignende natur.

Grundpiller i positiv udvikling

Investering er som bekendt et spørgsmål om kroner og ører, men det er altså også et spørgsmål om prioritering, og det har tyskerne set.

Offentlige og private investeringer er grundpiller i en positiv destinationsudvikling og vækst i turismen – især i de tilfælde, hvor de følges ad. Studiet viser, at private investorer er mere tilbøjelige til at investere i eksempelvis et nyt feriecenter, hvis projektet bakkes op af et godt basisprodukt, en sund infrastruktur og en klar politisk prioritering.

På den måde kan en offentlig kapitalindsprøjtning være udslagsgivende.

Den skarpe prioritering

Slesvig-Holsten har fra 2007 og frem til nu investeret over 580 mio. euro i offentlig og privat infrastruktur og turismeinfrastruktur. Formålet er at genopfinde sig selv som konkurrencedygtig destination – resultatet er flere overnattende gæster.

Det vidner om et skarpt fokus på destinationsudvikling og om en forståelse for sammenhængen mellem strategi og planlægning.

På destinationerne i studiet er wellness-, kur- og badefaciliteter eksempelvis en del af en fast og obligatorisk ”kur-pakke”, der skal være til rådighed for gæsterne, uanset om de bruger dem eller ej.

Det vigtige er at tilbyde hele pakken. Så skarp prioritering møder vi desværre sjældent herhjemme, og det er trist, når prioritering er det halve arbejde. Samtidig konstaterer rapport efter rapport, at der er udfordringer i forholdet mellem produkt og marked i dansk turisme. Så her bør vi tage ved lære.

Man har kun én chance

Med turister har man kun én chance, og derfor er det afgørende, at vi bliver opmærksomme på, at turisten danner sit indtryk ud fra en samlet pakke.

Lige så vigtigt er det, at vi får prioriteret og fastlagt en strategi, som offentlige og private investorer kan se sig selv i og vil spille sammen om.

På den måde kan vi også i Danmark genopfinde os selv som stærk og konkurrencedygtig feriedestination.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.