Tro, etik og mad
Muslimer synes, det er ”urent” at spise svinekød og at anvende svineprodukter i fødevarer (fx vingummi).
Muslimer synes, det er ”urent” at spise svinekød og at anvende svineprodukter i fødevarer (fx vingummi). Derfor søger de at undgå det af trosmæssige årsager. Mange børneinstitutioner tager hensyn til dette forhold, og på visse danske hospitaler kan ingen få svinekød.
En del fortrinsvis etnisk danske familier spiser udelukkende vegansk. Voksne i familierne mener, at det er forkert at spise dyr og drikke deres mælk. Det er et valg, der ikke er lægeligt eller religiøst begrundet, men et etisk valg. Sundhedsstyrelsen fraråder veganerkost til spæd- og småbørn. Diskussionen bølger nu, hvor meget samfundets institutioner skal tage kosthensyn til forældres livsvalg for deres børn.
Der er dels sundhedsmæssige hensyn (barnets tarv), dels det praktiske gennemførlige, dels et spørgsmål om, i hvor høj grad tro og etik – individuelle anliggender – skal have indflydelse på samfundets tilbud. Endelig er der spørgsmålet om, hvorvidt en imødekommelse vil styrke sammenhængskraften eller dyrkelsen af parallelsamfund.
Hvad nu når der i morgen kommer to andre familier med deres krav? I den ene må barnet ikke spise noget, der er grønt eller sort, fordi det er islamismens farver, i den anden må barnet ikke spise noget importeret, der har forbrugt råstoffer for at nå frem til forbrugeren. Velbekomme.