Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Lægernes dobbeltmoral er til at få øje på

27/6 kan man i JP læse om lægers harme i forhold til et kommende lovforslag, der giver fysioterapeuter og alternative behandlere ret til at lave manipulationsbehandling af ryg og nakke. Læger udtrykker, at forslaget er uforsvarligt, fordi nakkemanipulationer kan forårsage skader.

For mig at se er det dobbeltmoralsk. Læger har i årevis forsømt en stor gruppe mennesker med nakkeskader, nemlig de whiplashskadede. Når læger er utilfredse med, at andre faggrupper risikerer at gøre skade på nakken, er det bemærkelsesværdigt, at de uden skrupler i årevis har overladt whiplashskadede til alternative behandlere, der behandler på nakken. Også med manipulation.

De whiplashskadede hører til i flere lægefaglige specialer. Intet speciale påtager sig ansvaret. De sender typisk den skadede videre til næste speciale. Uden at den skadede får fornøden hjælp. Alternativt gives den nakkeskadede psykiatriske diagnoser, hvilket også er en måde ”slippe af” med ”de besværlige patienter” på.

Det er uforståeligt, at læger kan negligere en så stor gruppe mennesker. Hvert år invalideres ca. 1.500 efter et whiplashtraume i en sådan, grad at de ikke længere kan arbejde. Dertil kommer de mange (mange tusinde), der efter et whiplashtraume har brug for behandlinger resten af livet. Ingen læger er tilsyneladende interesserede i denne ikkeprestigefyldte gruppe. I Sverige findes fastlagte programmer for udredning og behandling udgående fra Universitetshospitalet i Lund. Gode danske resultater med tværfaglig behandling på Center for Rygkirurgi i København er åbenbart gået helt i glemmebogen. De skadede parkeres i stedet på et sidespor. De koster kassen og kommer aldrig til at bidrage til samfundet.

Lægernes dobbeltmoral er således til at få øje på. Hvis nakker er så vigtige, burde det afspejles i deres praksis over for nakkeskadede, og de burde for længst have rejst sig og sagt fra i forhold til de whiplashskadede. Men det er ikke for sent endnu. Det er blot at gå i gang. Vær nysgerrig. Forsøg. Ikke at forsøge er efter min mening amoralsk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.