Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Tyrkiet er arabernes feriemål

De arabiske turister siger, at det er bøvlet at komme til Vesten og at gæstfriheden er større i Tyrkiet.

Artiklens øverste billede
Mens de vestlige turister tager andre steder hen end Tyrkiet, så oplever landet et rekord stort antal arabiske turister i år. Foto: Burhan Ozblici/AP

Selvom der er uroligheder i Mellemøsten, og hverdagen i mange områder kan være fyldt med vold og død, så findes der også steder, hvor man lever et temmelig normalt og fredeligt liv, og hvor man til tider har brug for at holde lidt ferie fra dagligdagens trummerum – og her er Tyrkiet blevet et af arabernes foretrukne feriedestinationer. På trods af gentagne terrorangreb i Istanbul taler Foreningen af Tyrkiske Rejsebureauer om et rekord stort antal arabiske turister i år.

De arabiske turister er fra middelklassen og kommer især fra Egypten, Libanon og Jordan, men også fra Golflandene. De rejser især til egnen omkring Marmaris i det sydvestlige Tyrkiet.

Men hvad er det, der gør Tyrkiet til det foretrukne rejsemål for arabere lige nu? Man har spurgt de arabiske feriegæster, og de peger på, at det er blevet for besværligt at være turist i Vesten. Adgangen til landene er blevet meget bøvlet, fordi de vestlige lande frygter terror, og at de arabiske turister vil søge asyl eller blive boende som illegale indvandrere. Derfor er det blevet meget svært at få visum. Dette oplevede jeg på egen krop, da jeg for nylig skulle have fornyet min opholds- og arbejdstilladelse i USA. Der er kommet nye regler. Er man født i f.eks. Syrien, Irak, Iran eller Sudan, skal man ind til en samtale på den amerikanske ambassade, når man vil en tur til USA. Det skulle jeg også, til trods for at jeg har arbejdet i USA i fire år, har haft arbejdstilladelse, adresse og Social Security-nummer.

Men de arabiske turister peger ikke kun på det besværlige i at komme ind i Vesten, de siger også, at de ikke møder samme gæstfrihed som i Tyrkiet. I Vesten kan de støde på alt lige fra mistænksomme blikke, dårlig betjening og racistiske bemærkninger. De foretrækker med andre ord at tage til et land, hvor man behandler dem ordentligt og uden fordomme. En arabisk turist fra Golfen sagde i et tv-interview, at han hellere vil risikere terror i Tyrkiet end mistænksomme blikke i Vesten.

Araberne mener desuden, man i Tyrkiet kan få det samme, som man kan i Vesten, og mere til. Vejret er godt. Der er meget at se på af både natur og kultur. Man får den kristne byzantinske historie og den muslimske æra serveret lige uden for hoteldøren, hvis det er det, man vil. Religiøst og kulturelt er Tyrkiet også tættere på – der er moskéer, fornøjelser og kasinoer. Det tyrkiske køkken ligger ikke langt fra det arabiske, og man kan shoppe luksusvarer i Istanbul. De arabere, der har penge nok, køber sig et sommerhus i Tyrkiet. Tidligere var det foretrukne sted at købe sommerhus Spanien, men araberne har opdaget, at det er meget billigere at investere i en feriebolig i Tyrkiet. Det er også tilladt at købe helårsbolig i landet. Udover det kan man sejle langs hele den tyrkiske kyst under luksuriøse forhold og lade sig forkæle ved et af de mange berømte tyrkiske bade.

Vi i Vesten er blevet mere tilbageholdne med at besøge Tyrkiet både på grund af den terror, der har fundet sted, og på grund af den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, som efterhånden har udviklet sig til at blive en farlig mand. Der er en lige linje mellem hans Syrien-politik og terroren i Istanbul.

Han har smadret den tyrkiske model, hvor religionen tidligere ikke spillede nogen rolle i samfundsindretningen. Tidligere havde man en sekulær grundlov og kunne så være lige så religiøs, det skulle være, på privat basis, men det er Erdogan ved at ændre. Han har totalitære tendenser, som vi på ingen måde bryder os om i Danmark. Udover det er Tyrkiet naboland til Islamisk Stat. Så der er flere grunde til, at danskere efterhånden har deres forbehold over for at rejse til landet.

Men de forbehold eksisterer ikke i den arabiske verden. De nyder den tyrkiske gæstfrihed og vælger at lægge deres penge der, fordi det er meget nemmere at komme til landet.

Naser Khader er folketingsmedlem for De Konservative

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.