Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Om stjernebehandling i sundhedsvæsenet – og dyb taknemlighed

Historien om vores dreng, der havde haft et udiagnostiseret børnegigtanfald, der satte væksten af kæben i stå og gav ham en indsunken og defekt underkæbe. Det førte til 70-80 konsultationer, undersøgelser og behandlinger mange steder.

Det var egentlig et helt almindeligt tjek hos skolens bøjletandlæge i vinteren 2012. Men så sagde tandlægen om vores dengang 13-årige søn: »De der tænder, dem kan jeg ikke gøre noget ved.«

Det blev begyndelsen på en lavine, der først stopper helt i det kommende efterår.

Startskuddet gik hos en professor på Tandlægeskolen med speciale i den særlige tand- og kæbestilling.

Siden har det ført os til 70-80 konsultationer, undersøgelser og behandlinger mange steder, men dog primært på børne- og ungegigtafdelingen og ikke mindst tand- mund- og kæbekirurgisk afdelingen, begge på Rigshospitalet.

Gigtanfald i barndommen

Det viste sig nemlig, at vores dreng har haft et udiagnosticeret børnegigtanfald i barndommen, der satte væksten af kæben i stå og har givet ham en indsunken og defekt underkæbe.

Det har, uden at vi har lagt mærke til det som forældre, præget hans ellers skønne fjæs og påvirket hans selvværd. Lidelsen har desuden betydet, at svælget også er for lille, og at det har forsnævret hans luftveje. Men den gode og vilde historie var og er, at det kunne der gøres noget ved – det kunne fikses.

Har brugt 3D-teknologi

For at beskrive et tre-fire år langt forløb ultrakort, så har vores søn inden for det seneste halve år fået to omfattende og komplicerede operationer. Det har bl.a. ved hjælp af 3D-teknologi og højt specialiseret kæbekirurgi rekonstrueret hans kæbeparti og ansigt. Det sidste, der mangler, er nu blot noget bøjleværk – togskinner, der skal sikre, at tænderne kommer til at passe til hans 2,6 cm forstørrede underkæbe.

Her hvor vi og ikke mindst vores søn er tæt ved endestationen for et til tider ekstremt hårdt forløb med blod, smerte og tårer, hvor han er gået fra barn til voksen, og hvor han helt mirakuløst har fået et forandret, flot og meget harmonisk ansigt, har vi et enormt behov for at sige tak til alle, vi har mødt på vores til tider kringlede vej i sundhedsvæsnet.

En tryg og god oplevelse

For stik imod alle fordomme har vi fra første færd fået en stjernebehandling. Vores dreng er blevet mødt i øjenhøjde, med seriøsitet og ekstrem høj faglighed. Alle har lyttet, når han har stillet spørgsmål, og når vi var bekymrede eller frustrerede. Til trods for konstant travlhed og ofte lange ventetider har læger, tandlæger og andet sundhedsfagligt personale altid taget sig tid og været imødekommende.

Den lægefaglige og menneskelige kontakt, vi er mødt med, hver gang vi er troppet op, er i top. Vi ville gerne takke hver enkel for at gøre alt, hvad de kunne for at gøre forløbet til en tryg og god oplevelse.

Specielt to afdelinger og personer vi vil takke særligt. Læge Charlotte M. fra børne- og ungegigtafdelingen, der blev vores faste holdepunkt, indpisker og anker, da vi stod uden privatpraktiserende læge i perioden. Og Thomas K., som leder tand-, mund og kæbekirurgisk afdeling – et fantastisk hold, der hver dag knokler for deres patienter.

Vores dreng var så heldig at komme i hænderne på Thomas K., der er for kæbekirurgi, hvad Tom K. har været for Le Mans og dansk motorsport – nemlig verdensklasse.

Større livskvalitet og glæde

Til efteråret er alt slut med bøjle og behandling. Måske kommer der en kontrol eller to i de kommende år. Men det bliver mærkeligt ikke at have vores gang på Rigshospitalet efter tre-fire år. Af hjertet tak, fordi I hjalp vores søn. Vi er dybt taknemmelige over, at selvom hans lidelse ikke var livstruende, vil jeres behandling og dedikerede indsats i resten af hans liv give ham en større livskvalitet og en glæde, der er uvurderlig.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.