Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Eksperterne taler Venstre midt imod – nu også om forsvaret

Problemet bag kampflyaftalen er, at beregningerne bag investeringen – altså selve forudsætningen for fremtidens forsvar – viser, at forsvaret udsultes i de kommende år, hvis der ikke tilføres flere midler.

Venstre fortsætter – ved forsvarsordfører Peter Juel Jensen i JP 27/6 – sit forsvar for kampflyaftalen, der ellers kommer til at resultere i betydelige besparelser rundt omkring i det danske forsvar. Besparelser, som et forsvarsvenligt parti som vores naturligvis ikke kunne eller ville stå på mål for. Udsultningen af forsvaret er nu først og fremmest regeringens ansvar, men vi bidrager stadig gerne til genoprettelsen, hvis Venstre vil have os med.

Først og fremmest bliver vi nødt til at korrigere en alvorlig fejl i Juel Jensens indlæg. Ordføreren skriver, at Det Konservative Folkeparti blev smidt ud af forhandlingslokalet, fordi vi ikke kunne få flere fly. Det er som bekendt faktuelt forkert. Vi rakte nemlig allerede grundlovsdag hånden ud til regeringen og accepterede antallet 27.

Vi var det eneste parti, der ville have flere fly, men vi kunne godt se, at chancerne var væk, når selv DF – som vel ellers er Folketingets næstmest forsvarsvenlige parti – ændrede politik og accepterede de 27. Derfor accepterede vi også de 27 fly og kastede i stedet kræfterne ind i kampen for at få tilført de nødvendige midler til aftalen. For problemet bag kampflyaftalen er netop, at beregningerne bag investeringen – altså selve forudsætningen for fremtidens forsvar – viser, at forsvaret udsultes i de kommende år, hvis der ikke tilføres flere midler.

En forringelse af kapaciteten

Som lektor fra Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen har formuleret det: »Jeg kan kun drage den konklusion, at man opstiller umulige forudsætninger bare for at få et forlig i hus. Det skæmmer processen. At der er politisk flertal for 27 fly, er jo legitimt nok, men så må politikerne være ærlige nok til at sige, at antallet får konsekvenser for muligheden for at løse de operative opgaver.«

Og heller ikke major Karsten Marrup, der er chef for Center for Luftoperationer ved Forsvarsakademiet, er i tvivl om, at kampflyindkøbet i praksis udgør en forringelse af Danmarks forsvar: »Regeringens udmelding er korrekt, og så alligevel ikke helt. For det er jo rigtigt, at vi bibeholder den samme kapacitet som med F-16, når man ser isoleret på opgavetyperne. Men det er ikke korrekt, at vi fremadrettet har den samme fleksibilitet til at løse flere opgaver samtidig, som vi har nu. Dermed udgør kampflyindkøbet en forringelse af flyvevåbnets kapacitet,« siger Karsten Marrup.

Peter Juel Jensen og regeringen taler altså – igen, kunne man fristes til at sige – stik imod, hvad eksperter på området ellers slår fast. Det er jo fair nok, hvis regeringen af politiske årsager ikke vil prioritere forsvaret. Det er vi så uenige i, men det er i det mindste en politisk prioritering. Men det er altså ikke godt for nogen, når de forsøger at få virkeligheden til at fremstå anderledes, end den er.

Mere spil med åbne kort

Dansk politik kunne i det hele taget blive langt mere interessant, hvis politikere var bedre til at sige tingene, som de er. Så ville danskerne lettere kunne se, at de politiske partier prioriterer forskelligt. Faktisk er det nok nødvendigt, hvis vi vil den stigende politikerlede til livs, at vi spiller med langt mere åbne kort, end man gør i øjeblikket. Det her handler ikke om spin eller strategi. Det handler om vores fremtid og vores fælles tryghed.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.