Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Veganerkost er ikke en modedille

I Jyllands-Posten kunne man 26/6 i en stor to siders artikel i sektionen Indblik læse, at børnelæger i et stigende omfang møder forældre, der sætter sine børn på såkaldte uvidenskabelige diæter. Et alvorligt problem, da børnene risikerer at blive fejlernæret.

Det kan dog undre, at Jyllands-Posten også vælger ”at kaste sig over” veganerbørn. For som det også fremgår af citaterne fra de adspurgte eksperter, så er det ikke et omfangsrigt problem, at veganerbørn er fejlernærede. Derimod udtaler formanden for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, at det er hendes indtryk, at veganske forældre derimod sætter sig grundigt ind i kosten.

Selv om fejlernæring af vegetariske børn ikke er omfangsrig, så må man også bare sande, at et tilfælde er et tilfælde for meget.

Dette er også vores oplevelse i Dansk Vegetarforening. Veganske og vegetariske forældre sætter sig grundigt ind i, hvordan man planlægger en sund kost. Men ligesom kødspisende danskere har brug for vejledning, har veganske og vegetariske forældre det naturligvis også. For selv om fejlernæring af vegetariske børn ikke er omfangsrig, så må man også bare sande, at et tilfælde er et tilfælde for meget.

Dansk Vegetarforening har derfor rettet henvendelse til Sundhedsstyrelsen for at få udarbejdet en pjece til vordende veganere og vegetarer. Desværre havde Sundhedsstyrelsen ikke ressourcer til at prioritere denne opgave, fik vi at vide.

Dansk Vegetarforeningen valgte derfor selv at engagere fagpersonale og udarbejde brochuren. Nu hvor vi så står med en brochure, der er videnskabeligt funderet og i høj grad bygger på sundhedsstyrelsen anbefalinger, oplever vi, at mange praktiserende læger rundt om i landet takker ja til vores brochure, men at et mindretal ikke ønsker at modtage den.

At forholdsvis mange læger ikke ønsker at sætte sig ind i vegetarisk kost eller vejlede sine patienter, må siges at være dybt kritisabelt.

Som vi kan læse i artiklen i Jyllands-Posten, er det især vigtigt, at veganske småbørn får et tilskud af B12. B12 adskiller sig ved at være et vitamin, der dannes af bakterier. I det industrielle landbrug vil man typisk tilsætte vitaminet til dyrenes foder, hvorefter kødspisere kan få det via kødet eller dyrets mælk.

Dette er ikke en mulighed for veganere, hvorfor det er nødvendigt at spise tilskuddet direkte. Dette og mange andre vigtige informationer kan man få i vores babybrochure. Det er ikke svært at opfostre et barn vegansk eller vegetarisk, der er bare brug for en smule information.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.