Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Samarbejdets svære kunst og brexit

Vi befinder os ikke i en situation, hvor politikere kan vælge internationalt samarbejde fra, hvis de har befolkningernes bedste for øje.

Samarbejde mellem lande har aldrig været nemt, og at finde den rigtige form er stort set umuligt. Hvor FN i langt de fleste spørgsmål kun kan vedtage, hvad ingen lande er imod, er der i EU-traktaten indbygget, at lande kan stemmes ned. At det er en anstødssten, vidner folkeafstemningen i Storbritannien om.

Det kunne som aktiv i FN-forbundet være fristende at konkludere, at FN-modellen er bedre end EU-modellen, men det vil være for simpelt. Hvor vi på den ene side ikke bryder os om at blive stemt ned, kræver vi på den anden side effektiv og hurtig handling. Vetoretten i FN’s Sikkerhedsråd har i mange sammenhænge vist sig at stå i vejen for handling, og konsekvensen har været, at borgere i verden er blevet svigtet.

Opgaverne består

Vi befinder os ikke i en situation, hvor politikere kan vælge internationalt samarbejde fra, hvis de har befolkningernes bedste for øje. Borgere og virksomheder indretter sig på tværs af grænser, og fællesskabets repræsentanter – regeringerne – må under de vilkår tage vare på samfundsinteresser, herunder sikre sig, at ingen kan unddrage sig fx beskatning og retsforfølgelse ved at krydse grænser.

Flygtninge og andre vil komme til Europa, uanset om man i EU samarbejder på den ene eller den anden måde. Politikker kan indrettes forskelligt, men man kan ikke stemme verdens problemer væk, uanset at det kunne være bekvemt. Mere kunne have været gjort for at løse dem, hvis der fx var større international enighed om en fælles politik over for aktørerne i Syrien, og om hvordan man sikrer alle en bæredygtig udvikling.

Folket mod eliten?

Afstemningsresultatet i Storbritannien er også blevet udlagt som en lige venstre til eliten. Uden helt at vide, hvordan jeg skal definere ”elite”, har jeg svært ved at se, at embedsmænd i EU eller FN i større grad end ”samfundets top” i enkelte lande skulle udgøre en elite. Derimod er det meget synligt, at vi ser øget ulighed på mange områder, hvilket skaber vrede.

Men at gøre EU eller FN synonyme med eliten er en misforståelse. Nok kan ledelser og bureaukrater, også lokalt, synes at have misforstået deres opgave, men de handler dog generelt på et mandat fra regeringer, som har flertallet af vælgerne bag sig. Jeg er selv mere bekymret for den elite, som fx udgøres af de 62 milliardærer, som ejer halvdelen af verdens formuer. At få noget gjort ved de forhold, der har gjort dette muligt, er om noget en international opgave for FN og for EU, som nu får mindre indflydelse på Storbritanniens finanscentrum og dets 10 oversøiske skattely.

Ingen, som håber på en bedre verden, bør tolke brexit som et nej til internationalt samarbejde. Nok er der behov for at prøve at arbejde på en ændret måde, men samarbejde i FN og i EU er lige så nødvendigt i morgen, som det var i går.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.