Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Islam forklarer ikke terror

I sin JP-kronik 20/6 advarer lektor Kristian Tørning mod islamisk terror. Men lektorens kronik er uoplyst og vildledende. Tørning skriver, »at ingen religiøse grupperinger bortset fra muslimer udøver terror i Vesten«. Det passer ikke.

I Nordirland forekommer der stadig nye drab, hvor hadet mellem katolske og protestantiske grupperinger er en del af motivet. I årtier har tilhængere af den jødiske terrorgruppe JDF begået drab og bombeangreb i USA og Europa. Det samme har tilhængere af den racistiske Ku Klux Klan, kendt for sin brug af det kristne kors, senest i 2014 med tre dræbte foran et jødisk center i Kansas.

Og i sit lange manifest, hvis forside prydes af korstogsriddernes malteserkors, erklærer den norske terrorist Anders Behring Breivik sig for »100 pct. kristen« og henviser flere hundrede gange til den kristenhed, som han mener at forsvare. Dertil viser en række store studier, at vidt forskellige grupper benytter terror. Den norske forsker Jan Engene påpeger, at af 2.823 terrordrab i Europa 1950-2004 tegnede separatistgrupper som dem i Nordirland sig for cirka 2.200 drab, højreekstreme for 340 drab, og venstreekstreme for 220 drab. Til sammenligning var islamisk terror i Europa 1994-2007 skyld i 256 drab.

Selv om nye såkaldte WITS-data viser, at muslimer aktuelt står for en stor del af hele verdens terrordrab, 44 pct. i 2010, er det altså urigtigt at påstå, at kun muslimer udøver terror. Kristian Tørning har heller ikke ret i, at terroren skyldes ”ortodokse muslimer”. Mange af den senere tids islamisk inspirerede terrorister i Vesten har vist sig at være mere kriminelle end religiøse – som den danskfødte Omar el-Hussein, der sidste år dræbte to mennesker under sit angreb i København. Det udelukker ikke, at religion kan spille en rolle. Men megen international forskning afviser forsimplede forklaringer om islam, som dem Kristian Tørning fremfører.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.