Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Er der et nyt ungdomsoprør på vej?

Vor tids ungdomsoprør udkæmpes ikke på gaderne med demonstrationer, men kommer politisk til udtryk ved stemmeurnerne for dem, der i det hele taget gider forholde sig.

Artiklens øverste billede
Under ungdomsoprøret sidst i 1960’erne steg interessen for politik. Vor tids ungdomsoprør udkæmpes ikke på gaderne med demonstrationer, men kommer politisk til udtryk ved stemmeurnerne for dem, der gider forholde sig. Arkivfoto: Polfoto

Medlemmerne flygter fra de politiske partier som aldrig før. De gamle partier skrumper voldsomt, og selveste Det Konservative Folkeparti når sikkert ikke spærregrænsen ved næste valg. Samtidig spurter partier som Alternativet og Liberal Alliance frem. Engang havde statsministre som Anker Jørgensen, Poul Schlüter og Anders Fogh Rasmussen en stor folkelig opbakning. De seneste på pladserne i Statsministeriet, Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen, har haft en opbakning, der nærmere skulle betyde en plads bagerst i Folketingssalen.

Hvad er det, der sker i disse år?

Vi er mange, der husker ungdomsoprøret tilbage i slutningen af 1960’erne og dets mange konsekvenser. Oprøret var stimuleret af en pendant i Paris og havde sit udspring i universitetskredse, hvor studenter gjorde oprør mod en stivnet småborgerlig samfunds- og moralopfattelse og kvindeundertrykkelse. Interessen for politik var stærkt stigende, og partiernes medlemsskare voksede.

Når jeg snakker med yngre mennesker under 40 år, er det sjældent, jeg møder nogen, som kunne tænke sig at være medlem af et politisk parti. Man føler sig totalt distanceret og fremmedgjort og mener kun at opleve utroværdige, vattede og kedelige politikere uden personlighed i grå habitter eller spadseredragter. De holder ikke deres løfter og snakker kun om trælse ting som nedskæringer, krige og flygtninge.

Samtidig mærker man på egen krop vedvarende krav om effektivisering på jobbet og forringede muligheder vedrørende stort set alle samfundets servicefunktioner som børnepasning, skole, uddannelse og hospitalshjælp, hvorfor mange eksempelvis er medlem af en privat sygesikringsordning.

Moralen bliver nemt, at politikerne er nogle, der sidder inde på Christiansborg, gerne vil blive dér og ikke rigtig aner noget om det virkelige liv ude i samfundet.

Trætte af den mudrede midte

Førnævnte yngre borgere er tydeligvis trætte af den mudrede midte af gamle partier og foretrækker nye politiske tiltag som Alternativet og Liberal Alliance, der begge har nye toner. Alternativet om en mere menneskevenlig synsvinkel og Liberal Alliance om en nyliberalistisk synsvinkel, men med menneskeligt ansigt.

At også Dansk Folkeparti vokser i tiden, er ikke i kraft af yngre vælgere, men ældre vælgere, der har fået nok af midterpartierne.

Vor tids ungdomsoprør udkæmpes ikke på gaderne med demonstrationer, men kommer politisk til udtryk ved stemmeurnerne for dem, der i det hele taget gider forholde sig. I det lys vil vi over de næste årtier helt sikkert opleve en ændring af det politiske billede til fordel for mere tydelige holdninger med større polarisering imellem partierne i Folketinget, men det vil samtidig også give mulighed for at få respekten for politikerne og dermed folkestyret tilbage igen. Sker det ikke, bliver det et nærmest embedsmandsagtigt folketing af bureau- og teknokrater, der hele tiden regerer ud fra formodninger og med behørig respekt for mindste fællesnævner, og så er vi lige vidt.

Går Dansk Folkeparti hen og går i regering med Venstre, som antydet på folkemødet på Bornholm, vil også denne markante spiller på midten svigte sit mandat og gå tilbage i tilslutning, og så vil der være endnu større muligheder for Liberal Alliance.

Kan den nye politiske ordfører for Enhedslisten Pernille Skipper ikke leve op til forgængeren Johanne Schmidt-Nielsens vælgertække, vil det blot give endnu mere opbakning til Alternativet, og også dette parti vil vokse.

Når alt kommer til alt, er der en form for ungdomsoprør på vej i dansk politik hos vælgerne. Det er ikke som i 1960’erne, men det vil måske betyde lige så store ændringer, og de siddende politikere er selv ude om det.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.