Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Forsøger EU-Kommissionen at omgå demokratiet?

Nu hvor forhandlingerne om EU-USA-handelstraktaten TTIP er i vanskeligheder, har EU’s handelskommissær Cecilia Malmström tilsyneladende besluttet at fremskynde den anden aftale – den med Canada, Ceta – ved at forberede to alternative fremgangsmåder: enten ved suverænt at gennemtrumfe Ceta gennem en afstemning i EU-parlamentet og derved køre beslutningen uden om de enkelte landes parlamenter eller evt. ved at anvende en hidtil upåagtet paragraf i Ceta-aftalen. Denne giver mulighed for, at Ministerrådet provisorisk kan igangsætte Ceta på forventet efterbevilling inden for de næste tre år.

Vi er bekymrede for, at kommissionen først vil forsøge at koble landenes egne parlamenter ud af proceduren for at få Ceta og dermed den omdiskuterede ISDS/ICS voldgiftsdomstol implementeret, således at firmaer, herunder amerikanske datterselskaber i Canada, kan anlægge sag mod EU-landene og dermed styre eller udøve kontrol over fremtidig lovgivning om f.eks. miljø, fødevarer og arbejdstagerrettigheder.

Ligner en desperat handling

Det kan ligne en desperat handling fra en handelskommissær, hvis største projekt TTIP er i krise, men hvis det lykkes at gennemføre en hurtig eller foreløbig igangsættelse, vil det blive uhyre vanskeligt bagefter at bremse en endelig godkendelse. Og det vil være nemmere at få TTIP igennem med samme ”voldgift” m.m. på et senere tidspunkt.

Kommissionen vil tilsyneladende forsøge denne fremgangsmåde på et møde den 5. juli i år. Enkelte landes parlamenter – Holland, Ungarn og Østrig – har protesteret mod en sådan ensidig EP-vedtagelse, og Danmark er tilsyneladende også imod, men EU-Kommissionen skal blot undgå et kvalificeret flertal imod sig i Ministerrådet for at gennemføre manøvren.

Alle må modarbejde et kup

Vi er helt uforstående over for, at disse grundlæggende ændringer af canadiske (og amerikanske multinationale) virksomheders rettigheder over for medlemsstaterne ikke betragtes som en blandet beslutning, men derimod som et rent EUanliggende, der kan besluttes uden om medlemsstaternes parlamenter.

Ceta har i øvrigt aldrig fået et godkendt forhandlingsmandat i Europaudvalget, så en sådan fremgangsmåde er helt klart et brud på de gængse demokratiske spilleregler og den demokratiske ånd, som EU skulle bygge på. Vi må derfor opfordre alle til at modarbejde dette kup mod demokratiet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.