Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Undersøgelser gør en forskel

Hvorfor scorer vi så få point, når vi gør det så godt? Sådan spørger Unipensions direktør Jens Munch Holst (JMH) i et debatindlæg i JP 19/6.

JMH undrer sig over, at Unipension lander tredjenederst på ranglisten over klimabevidste pensionsselskaber i WWF’s nye rapport ”Sorte får og grønne engle”. Han mener ikke, at sådanne undersøgelser af pensionskasser har værdi, og hævder, at Unipension har en af de mest ansvarlige investeringspolitikker i pensionsbranchen. Der er flere årsager til, at WWF ikke deler den opfattelse. Lad os blot nævne tre af dem her:

For det første har Unipension hidtil markeret sig som et af de pensionsselskaber med de største aktieinvesteringer pr. medlem i fossile selskaber. En WWF-undersøgelse i 2014 viste således, at Unipension var det selskab, der havde langt de fleste penge investeret pr. medlem i olieselskaber med højrisikable udvindingsprojekter i både miljømæssig og økonomisk forstand, dvs. i Arktis, på dybt hav eller i tjæresand. I en anden undersøgelse fra 2015 havde Unipension investeret næstflest kr. pr. medlem i kulselskaber.

For det andet har Unipension ikke villet respektere medlemsdemokratiet. I både Magistrenes Pensionskasse og Arkitekternes Pensionskasse, der begge hører under Unipension, var der i 2015 flertal på generalforsamlingerne for at frasælge aktier i bl.a. kulselskaber. I begge pensionskasser afviste bestyrelserne at følge beslutningerne. Altså er medlemmerne blevet foregøglet at have en indflydelse, som de reelt ikke har. Derfor mister Unipension point i WWF’s seneste undersøgelse.

For det tredje afslog Unipension som det ene af kun to pensionsselskaber at besvare WWF’s spørgeskema, som udgør en del af grundlaget for WWF’s analyse. Det fremmer næppe forståelsen. Så herfra en klar opfordring til, at Unipension i fremtiden også selv bidrager med information, når vi gennemfører vores undersøgelser for at tage temperaturen på klimaet i pensionsselskaberne.

Muligvis vil der rent faktisk blæse nye vinde i Unipension fremover. Selskabet har således for nylig indskrevet Paris-aftalen i sine retningslinjer for ansvarlige investeringer.

Det var næppe sket uden pres fra medlemmer og grønne organisationer. Så ngo’ernes undersøgelser har bestemt værdi. Men vi takker gladeligt ja til Unipensions invitation til dialog om klimaansvarlighed. Hos WWF er døren åben og kaffen klar.

John Nordbo, klimachef, WWF Verdensnaturfonden og Hanne Jesild, seniorrådgiver, WWF Verdensnaturfonden

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.