Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Vi skal ikke spille roulette med den grønne omstilling

Verdens ledere gav på COP21 i Paris hinanden hånden på at holde den globale temperaturstigning et godt stykke under to grader. Det kræver handling, og rundt omkring i verden er man begyndt at tage opgaven alvorligt.

Vismændene skrev i seneste uge i en kronik i JP, at EU’s system for CO2-kvoter alene skal klare den grønne omstilling af elproduktionen. Og kan kvotesystemet ikke det, skal vi ifølge vismændene neddrosle de danske ambitioner. Det er næsten det samme som at satse hele butikken på et tilfældigt tal ved roulettebordet.

I Danmark har vi et mål om uafhængighed af fossile brændsler i 2050. Et mål, der er bred politisk opbakning til, og som stemmer overens med EU’s mål om at reducere drivhusgasudledningen med 80-95 pct. i 2050. Kvotesystemet var tænkt som et vigtigt middel til at nå dette mål, men der har ikke været politisk vilje til at bruge det effektivt. Der er i dag et kæmpeoverskud af kvoter, og ifølge regeringens egen afgiftsanalyse er der risiko for, at der selv efter 2030 fortsat vil være et kvoteoverskud.

Vismændene mener, at EU’s kvotesystem kan drive omstillingen af elproduktionen. Kvotesystemet er principielt et rigtig godt værktøj til at begrænse udledningen af drivhusgasser fra elproduktionen, men det kan næppe sikre den komplekse omstilling af energisystemet væk fra fossile brændsler inden 2050. Mange EU-lande, bl.a. Danmark, giver derfor støtte til udbygning med vedvarende energi.

Hvis al el i 2050 skal produceres med vedvarende energi, skal udbygningstakten med vindmøller eller anden grøn elproduktionskapacitet øges markant. Der skal udbygges med ca. 700 MW grøn elkapacitet om året frem til 2050, hvilket er mere end dobbelt så meget om året som i perioden 2012-22. Indpasning i elsystemet af en betydelig mængde vindmøllestrøm er en stor opgave, da strømmen bogstaveligt talt produceres, som vinden blæser. Det vil derfor give store problemer, hvis vi venter til sidste øjeblik inden 2050 med omstillingen i stedet for at løse problemerne hen ad vejen.

Resten af verden er i gang

Det er ikke bare i Danmark, at opgaven tages alvorligt. Verdens ledere gav på COP21 i Paris hinanden hånden på at holde den globale temperaturstigning et godt stykke under to grader. Det kræver handling, og rundt omkring i verden er man begyndt at tage opgaven alvorligt.

Man kan selvfølgelig bruge tiden på at diskutere, om kvotesystemet kommer til at virke, men man kan også vælge at tage fat på den egentlige opgave med det samme. Vismændene har selv vist, at det ikke vil koste alverden at omstille til et fossilfrit samfund – heller ikke i kvotesektoren. Så lad os nu smøge ærmerne op og øge tempoet i den grønne omstilling. Danmarks opgave bliver ikke mindre af at vente.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.