Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Bio-benzin: 1.000 drømmejob eller importmareridt?

Vi risikerer at lukke et af de mest visionære og konkrete svar på, hvad Danmark skal leve af i fremtiden – etableringen af et avanceret bioraffinaderi i Nordvestjylland, der kan lave 2G bioethanol og samtidig skabe over 1.000 blivende job.

Har man sagt A, må man også sige B. Sværere er det ikke.

Der er allerede indgået politisk aftale om, at der skal blandes mere 2G bioethanol i benzinen i Danmark. Men kommer der ikke en hurtig afklaring af finansiering af dansk produktion, kan vi vinke farvel til et EU-tilskud på 300 mio. kr. og 1.000 drømmejob, og i stedet vil olieselskaberne blive nødt til at importere 2G bioethanol.

Om få dage går Danmark på sommerferie. Vi risikerer samtidig at lukke et af de mest visionære og konkrete svar på, hvad Danmark skal leve af i fremtiden – etableringen af et avanceret bioraffinaderi i Nordvestjylland, der kan lave 2G bioethanol og samtidig skabe over 1.000 blivende job. Alt er gjort klar til etableringen, men der mangler en politisk løsning på finansieringen af anlægget.

Over de seneste fem år har Vestforsyning, Struer Forsyning, Dong Energy og Novozymes arbejdet intensivt med udviklingen af et bioraffinaderi. Et teknologisk pionerarbejde, som vil repræsentere store eksportmuligheder for danske virksomheder og et stort antal blivende job, blandt andet i transporterhverv, landbrug og industri, hvor man ellers har været særligt udfordret på vækst og beskæftigelse.

De private investorer er på plads. EU har bevilliget 300 mio. kr. i støtte til projektet. Penge, som forudsætter, at anlægget er i drift om få år – ellers skæres der i bevillingen. Teknologier, enzymer mv. er testet igennem fem år. Det har fjernet børnesygdomme og billiggjort den samlede proces. Nu står vi så med en unik mulighed for at kunne starte en ny grøn industri i Danmark, skabt på grundlag af fremragende dansk privat og offentlig forskning og udvikling. Og der bliver brug for avancerede bioraffinaderier på globalt plan. Både til at bidrage til at gøre transportsektoren grønnere og til at erstatte de mange produkter, der produceres på fossil olie.

Manglende handling

De danske politikere har over en bred kam bakket op om projektet. Men med den manglende handling bag de fine ord er staten ved at bremse et lokalt projekt, der kan skabe vækst, eksport og arbejdspladser. Dermed bliver et potentielt eksporteventyr for Danmark forvandlet til et ”importeventyr”, til gavn for andre lande.

Med beslutningen om et iblandingskrav har politikerne sagt A. Men det er også nødvendigt at sige B, hvis bioraffinaderiet i Måbjerg skal realiseres. Det eneste, der mangler, er, at staten vil garantere for en del af opstartskapitalen – eller lade kommunerne gøre det, som de allerede gør med biogas, kraftvarme og fjernkøling. Vi bør ikke overlade gevinsterne af mange års indsats til andre, samtidig med at vi sender 300 mio. kr. retur til EU.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.